BERNIE KRAUSE: “LA VOZ DEL MUNDO NATURAL”

BERNIE KRAUSE: “LA VOZ DEL MUNDO NATURAL”

Charla TED, TEDGlobal 2013.

Bernie Krause és músic, científic i naturalista. En 1968 va fundar Wild Sanctuary, una organització dedicada a l’enregistrament i l’arxiu de paisatges sonors d’espais no urbans. És també l’autor del llibre La gran orquesta animal. A la busca de los orígenes de la música en los espacios salvajes del planeta (Faktoria K, 2021).

“El paisatge sonor es compon –segons Krause– de tres fonts bàsiques. La primera és la geofonia, o els sons no biològics que es produeixen en qualsevol hàbitat donat, com el vent en els arbres, l’aigua en un corrent, les ones en la riba de la mar, el moviment de la Terra. La segona és la biofonia. La biofonia és tot el so que és produït pels organismes en un hàbitat determinat en un temps i en un lloc. I la tercera, és tots els sons que generem els humans que es diu antrofonia. Alguns són controlats, com la música o el teatre, però la major part és caòtica i incoherent, al que alguns diem soroll”.

Bernie Krause ha estat gravant sons salvatges des de fa 45 anys. En aqueix temps, ha vist molts ambients alterats radicalment pels humans, a vegades fins i tot per les pràctiques que es creu que són ambientalment segures. En aquesta xarrada ens ofereix el relat, un relat, d’aqueixa alteració.

(Foto: Pablo Vera)