L’IVAM s’acomiada del projecte expositiu d’Ana Penyas i Alba Herrero sobre la precarietat del treball de la llar

Una vegada es tanque diumenge que ve, el web de l’IVAM mantindrà disponible, per a consulta i descàrrega gratuïta, el fanzín elaborat per un grup de treballadores de la llar, guardonat en el Primer Premi Dones en les Arts Visuals (MAV) Llibre d’Artista

Nota de premsaIVAM Centre Julio González

València (26.04.23). L’Institut Valencià d’Art Modern (IVAM) s’acomiada aquest diumenge, 30 d’abril, del projecte expositiu ‘En una casa. Genealogia del treball de la llar i de les cures’, de la il·lustradora i dibuixant Ana Penyas i la investigadora social Alba Herrero.

La mostra, que parteix d’una investigació amb 35 dones treballadores de la llar, ofereix la història gràfica sobre l’organització social de les cures al llarg de l’últim segle, a partir dels dibuixos d’Ana Penyas (Premi Nacional de Còmic 2018), el relat coral fruit de la investigació i el fanzín col·lectiu ‘Derechos y dignidad. Trabajadoras del hogar y los cuidados’, elaborat per un grup de 14 treballadores del sector en el marc del projecte.

Junt amb les il·lustracions de Penyas s’inclouen diversos materials com ara cartells de pel·lícules, pàgines de còmics (no hi falta la cèlebre ‘Petra, criada para todo’, de José Escobar) i fragments de les entrevistes.

Inaugurada el passat mes de novembre de 2022, l’exposició, el catàleg, el fanzín, així com les diferents accions i trobades que s’han celebrat, incloent-hi un cicle de cine en col·laboració amb la Filmoteca, s’han constituït en un dispositiu des del qual analitzar i visibilitzar la precarietat i feminització del treball de la llar, així com reconéixer els canvis temporals, espacials i socials vinculats a aquest treball i posar l’èmfasi en les desigualtats socials que travessen aquests processos.

Una vegada es tanque diumenge que ve, la pàgina web de l’IVAM mantindrà disponible, per a consulta i descàrrega gratuïta, el fanzín de creació col·lectiva ‘Derechos y dignidad. Trabajadoras del hogar y los cuidados’, guardonat en el Primer Premi Dones en les Arts Visuals (MAV) Llibre d’Artista, així com els textos, les imatges i vídeos, testimoni de tot el procés.

Galeria

Relacionats

Ana Penyas i Alba Herrero. En una casa

11 nov. 2022 – 30 abr. 2023
ExposicióIVAM Centre Julio González