L’IVAM descobreix els sabors i les cultures de les cuines migrants

El 9 d’abril, a les 12 h, el museu presenta un taller que reflexiona entorn de la identitat i la memòria a través de la gastronomia

Nota de premsaIVAM Centre Julio González

NdP taller Najib Miri

El cuiner afganés Najib Miri desconstruirà la recepta de la paella utilitzant el dari, nom oficial de l’idioma persa a Afganistan.

L’Institut Valencià d’Art Modern (IVAM) proposa un taller sobre els sabors i sabers de les cuines migrants de València dissabte que ve 9 d’abril a les 12 h. Els ingredients, les receptes i els processos culinaris serviran per a dinamitzar una sessió en què els participants reflexionaran entorn de la identitat, la migració i la memòria a través del menjar.

Com es diu garrofó a Afganistan? Com sona un alvocat? Podem conéixer un gust nou sense tastar-lo? Igual que en el llenguatge, la gastronomia funciona mitjançant regles gramaticals específiques que no són aleatòries, sinó que estan estructurades i ens ajuden a comprendre, ordenar i donar sentit a la nostra realitat social.

A partir de diferents dispositius d’experimentació, com una caixa amb un contingut secret, així com diferents aplicacions sonores, visuals, tàctils i lingüístiques, la sessió permetrà explorar com ens enfrontem al que desconeixem i establir diferents vinculacions entre la performance, la poètica i la gastronomia.

La sessió comptarà amb la col·laboració del cuiner afganés Najib Miri, que desconstruirà la recepta de la paella utilitzant el dari, nom oficial de l’idioma persa a Afganistan. L’activitat finalitzarà amb una degustació al jardí de l’IVAM de receptes tradicionals de la cuina afganesa.

La directora adjunta de l’IVAM, Sonia Martínez, ha destacat que “Gramàtiques Gastronòmiques, amb la coordinació d’Óscar Blanco de Cocinas Migrantes, s’emmarca dins del cicle Poligotía que organitza l’IVAM en col·laboració amb Paco Inclán”. Es tracta d’un marc de treball i experimentació del museu “que promou que diverses mirades, cultures i llengües ocupen, qüestionen i amplien l’espai de l’art”.

Galeria