L’artista Otobong Nkanga, que exposa actualment en l’IVAM, gana el prestigiós Premi Nasher d’Escultura

Nota de premsaIVAM Centre Julio González

• És el guardó més important del món en l’àmbit de l’escultura

• L’exposició ‘Anhel de llum del sud’ reuneix en l’IVAM fins a gener de 2024 les dues últimes dècades del treball de l’artista nigeriana

València (11.10.23). L’artista nigeriana Otobong Nkanga, que mostra en una exposició en l’IVAM els seus últims treballs, ha guanyat el Premi Nasher d’Escultura, el reconeixement internacional més rellevant en esta disciplina.

El guardó, dotat amb 100.000 dòlars i una exposició monogràfica en el Nasher Sculpture Center in Dallas (Texas) l’any 2025, reconeix el treball d’artistes vius “que eleven la comprensió de l’escultura i les seues possibilitats”. El Premi Nasher d’Escultura es va crear l’any 2015 i fins a la data s’ha concedit a creadors com Doris Salcedo, Pierre Huyghe, Theaster Gates, Isa Genzken, Michael Rakowitz, Nairy Baghramian i Senga Nengudi.

L’exposició ‘Anhel de llum del sud’, que es pot visitar en l’IVAM fins a gener de 2024, és la primera mostra d’Otobong Nkanga al nostre país i reuneix dibuixos, tèxtils, poemes, escultures, objectes i performances en els quals reflexiona sobre la terra com a lloc de vida i com a font de recursos, al mateix temps que qüestiona l’extractivisme i els sistemes de producció.

La mostra, comissariada per Núria Enguita, es completa amb una peça site especific per a l’IVAM creada en col·laboració amb ceramistes de Manises. El dissabte 14 d’octubre es podrà gaudir de la visita perfomativa Carved to Flow (Tallat per a fluir, 2016) en la mostra, juntament amb Lucía Jaén i Katalay Sun. Carved to Flow és un singular projecte d’economia circular creat per l’artista per a la Dokumenta 14 que permet als visitants comprar els sabons fabricats per Otobong Nkanga a benefici d’una fundació nigeriana.

Jeremy Strick, director del Centre d’Escultura Nasher, ha destacat que “l’obra d’Otobong treballa entorn de les innombrables connexions (històriques, sociològiques, econòmiques, culturals i espirituals) entre la humanitat i els materials que donen forma a les nostres vides” i ha destacat “la seua profunda exploració dels múltiples significats inherents a estos materials que ressalten el paper essencial de l’escultura en la societat contemporània”.

Otobong Nkanga ha sigut seleccionada per un prestigiós jurat internacional compost per Nairy Baghramian, artista alemanya; Pablo León de la Barra, Curador general del Guggenheim d’Amèrica Llatina (el Brasil); Carolyn Christov-Bakargiev, director del Castello di Rivoli Museu d’Art Contemporanea d’Itàlia; Linda Cooke, curadora general de la National Gallery of Art, Washington (els EUA); Briony Fer, historiador i crític d’art del Regne Unit; Hou Hanru, director artístic del MAXXI (Itàlia); Yuko Hasegawa, director del 21st Century Museum of Contemporary Art, Kanazawa (el Japó); Rashid Johnson, artista estatunidenc i Nicholas Serota, president del Arts Council England.

Galeria

Relacionats

Otobong Nkanga. Anhel de llum del sud

13 jul. 2023 – 07 gen. 2024
ExposicióIVAM Centre Julio González

Activacions de “Carved to Flow” d’Otobong Nkanga

05 gen. 2024
AltresIVAM Centre Julio González