Dossier Otobong Nkanga. Anhel de llum del sud

DossierIVAM Centre Julio González

L’exposició Craving for Southern Light (Anhel de llum del sud) d’Otobong Nkanga (Kano, Nigèria, 1974) reuneix una important selecció del seu treball realitzat en les darreres dues dècades i inclou dibuixos, tèxtils, poemes, escultures, objectes i performances, així com una instal·lació específica per a l’IVAM.

A la primera sala, diverses sèries de dibuixos i un tapís de grans dimensions defineixen una iconografia poètica i política que sempre ha acompanyat l’artista, on es mostra el seu potencial ficcional a través d’imatges portadores de memòries de cossos, espais i moviments interconnectats.

Les seues figures donen protagonisme a l’acció i invoquen records que parlen de treball, pertinença i propietat: escenes domèstiques i familiars, però també conflictes. Dibuixos diagramàtics s’organitzen en sèries i inclouen la paleta de color, que funciona com a origen de noves escenes.

La sala central acull un treball específic que és resultat dels viatges, la investigació i les relacions que l’artista ha establit a la ciutat i amb el museu. Un paisatge alterat, fosc: un espai emocional entre la foscor i la llum, fet de formes
fràgils, precàries, com l’argila modelada en formes abstractes reminiscents de mons naturals que remeten a la fragilitat ecològica, econòmica i política. Davant aquest paisatge es presenten diferents objectes que tenen a veure amb la regeneració i la reparació de diversos ecosistemes: recipients que alberguen vida o catifes que ens permeten pensar en la comoditat de les fibres naturals protectores i, alhora, transmissores d’energia. Una sèrie de cordes que s’esvaren per l’espai, travessen boles de gran grandària o pugen fins al sostre ens remeten a encreuaments de narratives o històries itinerants.

Descarrega dossier complet en valencià ací.