Senyals de vídeo

Aspectes de la videocreació espanyola en els últims anys

ExposicióIVAM Centre Julio González

Senyals de Vídeo. Aspectes de la videocreació espanyola en els últims anys presenta una selecció crítica de la producció de vídeo de creació en l’estat espanyol. La mostra es divideix en nou mòduls i reuneix les creacions de 32 autors i 6 autores, i presenta un total de quaranta obres realitzades entre 1988 i 1995.

La mostra ha transformat la Sala d’actes de l’IVAM Centre Julio González en un espai de reproducció audiovisual amb una temporalitat de visionat dividides en nou eixos temàtics.

 

1- Espais imaginats. Dijous 15 de febrer / dimecres, 6 de març

Recursos de les tecnologies electròniques del vídeo i la informàtica per a la construcció d’espais imaginaris, simbòlics i misteriosos.

Obres projectades: Sopa Bàsica de J. Teixidó; Somni amb creus del Grup 3TT; Lucía de Pedro Ballesteros; Disdirak d’Iñigo Salaberría; Qui és? de Jaime Vallaure; Eur/opas d’Olga Mesa i Ricardo de Rezende.

 

2- Viatges imatgers. Divendres 16 de febrer / dijous 7 de març

La trobada d’altres realitats, el contacte amb altres cultures, un catàleg de viatges en els quals la cambra actua com a vehicle en estes travessies en imatges.

Obres projectades: Wahab 1 de Toni Serra; Potser si que tots som iguals de Maite Ninou/Xavier Manubens; Cant d’anada i tornada d’Isabel Herguera; Viatges imaginaris 1: Buenos Aires de Jacobo Sucari; The last vehicle de Pedro Ortuño; Wahab 2 de Toni Serra.

 

3- Dret a rèplica. Dissabte 17 febrer / divendres 8 de març

El vídeo com a mitjà per a interrogar, contestar o desmantellar els missatges dels mitjans. El collage, l’apropiació, i la cerca d’imatges o missatges contradictoris en l’elaboració d’una crítica cap als mitjans de comunicació.

Amb les obres: CS (Cicle Surf) de Joan Leandre; O gat que està trist i blau de Xurxo Estévez; TVE: Primer intent de Muntadas.

 

4- El mitjà és el soroll. Diumenge 18 de febrer / dissabte 9 de març

Quatre peces antídot del soroll mediàtic, que generaven mecanismes de defensa dels abusos dels mitjans en els seus aspectes més homogenitzadors.

Obres projectades: Lost in Heaven de Javier Montero; Map CCRN de Joan Leandre; Sense Imatges de Josu Rekalde; Ringo Rang d’Antón Reixa.

 

5- Autovideografies, retrats, vídeos familiars. Dimarts 20 de febrer / diumenge 10 de març

Introspecció i recreació de vivències i sensacions adoptant una perspectiva de revaluació de l’estètica del vídeo domèstic.

Obres projectades: Uomo Blue de Carlos Gil-Robles; Tia Berti de Jaime Vallaure; Família de Joan Pueyo; Daniel, Març 1990 de Juan Crego; Les choses simples de Francisco Ruiz d’Infant.

 

6- Memòries, records, ferides. Dimecres 21 de febrer / dimarts 12 de març

La memòria com a tema predominant, com a tret comú, enfocament introspectiu i autorreflexiu.

Obres projectades: Records de fira de Manuela Saez; L’extensió de l’instant d’Enrique Fontanilles; Dilluns 27-I-92 de Juan Crego; Els Llibres per les pedres de Marcelo Expósito; The Borders of a wound d’Esther Mera.

 

7- Geografia i història amb malsons. Dijous 22 de febrer / dimecres 13 de març

Evocacions i interrogacions amb una perspectiva crítica d’espais i fets que incideixen en la memòria col·lectiva.

Obres projectades: Señuelos de Jaume Subirana; La tierra de la madre de Joseantonio Hergueta; Sur del sur de Francesc Torres.

 

8- Visca la mort. Divendres 23 de febrer / dijous 14 de març

Produccions sobre el macabre, l’humor negre i evocador d’una suposada tradició de l’Espanya negra.

Obres projectades: Mortalla d’Antoni Perumanes; Lloc comú de Francisco Ruiz d’Infant; Trànsit d’Ignacio Pardo; Dissabte legionari de Javier Codesal.

 

9- Cos a cos. Dissabte 24 de febrer / divendres 15 de març

Proposades de representació i reflexió sobre el cos.

Obres projectades: Contorsionista de Joan Pueyo; Ninfografia d’Ignacio Pardo; Transformador destinat a utilitzar les xicotetes energias malgastades de Rosa Silva; Asurbanipal d’Elio Quiroga; El ring de Julián Álvarez.

Amb motiu de la mostra s’ edita un llibre-catàleg amb documentació del programa, obres representades, autors i autores, acompanyat de textos del comissari Eugenio Bonet, Manuel Palacio, Gabriel Villota i Carlota Álvarez Basso. La mostra, organitzada pel Museu Nacional Centre d’Art Reina Sofia, ha comptat amb la col·laboració de l’IVAM, Excm. Cabildo Insular de Gran Canària, Festival Internacional de Vídeo de Canàries, Institució Príncep de Viana (Pamplona), Festival de Vídeo de Navarra, Fundació Pilar i Joan Miró, Centre Gallego d’Art dona Imaxe (A Coruña) i la Fundació Antoni Tàpies de Barcelona.