Mauricio Amster. Tipògraf

ExposicióIVAM Centre Julio González

Seguint el treball de recerca sobre la tipografia com a camp d’estudi, obert en anteriors exposicions en l’IVAM com la proposta dedicada a Ricard Girald Miracle, Patricia Molins i Carlos Pérez continuaven el treball de recerca amb la mostra Mauricio Amster. Tipògraf. L’exposició, primera dedicada a Mauricio Amster, se centrava en el treball d’un dels dissenyadors que més contribuïsc a la renovació estètica de les arts gràfiques durant els anys trenta.

Mauricio Amster (Lwow, Polònia, 1907- Santiago de Xile, 1980) va nàixer en el si d’una família jueva d’origen sefardita. Va estudiar a Viena i Berlín, on es va formar en comunicació gràfica, tipografia i disseny. Els seus inicis van estar marcats per les publicacions alemanyes i soviètiques, i va desenvolupar un llenguatge gràfic en el qual perduraven petjades del modernisme i predominaven propostes pròximes al postcubisme, futurisme tardà i a l’eclèctic art déco. Va introduir el fotomontontaje i altres tècniques o referents com diagramaciones relacionades amb pautes tipogràfiques centreeuropees o solucions inspirades en els cartellistes Cassandre i Carlu. Amster es va instal·lar a Madrid i va començar a treballar amb editorials com a Zenits o Ulisses o va produir la portada per a Poema del Cante Jondo de Federico Garcia Lorca.

Militant del PCE durant la guerra civil, va ser nomenat en 1937 director de publicacions del Ministeri d’Instrucció Pública de la República Espanyola, càrrec que va exercir a València i Barcelona. A l’any següent, després d’una crisi ministerial, va ser destinat a la Sotssecretaria de Propaganda. En este temps va realitzar cartells, fullets i publicacions oficials, entre altres la Cartilla escolar antifeixista i 7 d’octubre: una era en el camp, obra en col·laboració amb Josep Renau. En 1939, amb la implantació de la dictadura franquista i després d’un curt exili a França, va poder embarcar gràcies a les gestions de Pablo Neruda, en el vapor Winnipeg i viatjar fins a Santiago de Xile on es va instal·lar.

La mostra Maurici Amster. Tipògraf va presentar treballs editorials, diaris i revistes, al costat de cartells i fullets realitzats durant la Guerra Civil. Completava la visió sobre l’obres d’Amster una selecció de dissenys realitzats a Xile. Les obres procedien de col·leccions particulars, l’Arxiu Històric Nacional de Salamanca, l’Hemeroteca Municipal de València, la Col·lecció Amster i els fons de l’IVAM. El catàleg d’exposició reproduïa les obres exposades i contenia textos d’Andrés Trapiello, Carlos Pérez i Patricia Molins.