Jacques Lipchitz

ExposicióIVAM Centre Julio González

L’obra de Chaim Jacob Lipchitz -Jacques Lipchitz- (Druskieniki, Lituània 1891 – Capri, Itàlia 1973) va ser una referència clau en l’evolució de l’escultura del segle XX. L’escultor lituà va contribuir als vocabularis de l’escultura d’avantguarda, especialment, amb la seua sèrie d’obres que va denominar Transparents, que van suposar el canvi d’orientació en la seua obra més important des de la seua adhesió al cubisme en 1914. Estes escultures, li servien a Lipchitz per a expressar els seus diversos estats emocionals i esdeveniments autobiogràfics, a partir del treball amb cartó, cera i després foses a bronze. En elles resolia les dificultats tècniques que plantejava el procés de fosa de fondre els pronunciats espais negatius i les formes delicades, tenint en compte que l’original de cera només podia fondre’s una vegada per a originar un únic bronze.

L’exposició Jacques Lipchitz, co-produïda amb el Museu Nacional Centre d’Art Reina Sofia (Madrid), va traçar una àmplia panoràmica sobre les diferents etapes de l’evolució creativa de Jacques Lipchitz, va presentar 84 escultures i es completava amb dibuixos i esbossos preparatoris d’algunes de les seues peces fonamentals, a més d’una sèrie de documents inèdits relacionats amb l’artista procedents de l’Arxiu de la Tate Gallery de Londres. A través de les obres exposades s’apreciava com l’escultor va realitzar una investigació fonamental en les diferents manifestacions plàstiques de l’avantguarda des de les seues primeres figuracions geomètriques i les talles cubistes, a les seues transparències i altres peces que tendien a una interpretació del dinamisme barroc.

El catàleg amb el qual s’acompanyava la mostra reproduïa la totalitat de les obres exposades i contenia textos de Norbert Lynton, Javier Maderuelo, Catherine Püiz, Lucía Ybarra, Alan G. Wilkinson, Christopher Green i J. F. Yvars, a més d’una correspondència inèdita de Lipchitz procedent dels fons de la Tate Gallery de Londres. La proposta es va desplegar a les sales del MNCARS (Madrid) per a posteriorment recalar en l’IVAM.