Fotografia Americana 1890 – 1965 en the Museum of Modern Art, New York

ExposicióIVAM Centre Julio González

Fotografia Americana 1890 – 1965 en the Museum of Modern Art, New York és una extensa mostra, composta per 183 obres, que abasten un període de setanta-cinc anys de fotografia del Museum of Modern Art de Nova York. Organitzada pel museu nord-americà, i exhibida en set ciutats europees, aborda un període exepcionalment ric que comprén des de finals del segle XIX fins a mitjan dècada de 1960, i investiga els corrents d’este mitjà. Una proposta que amplia i genera tota una sèrie de relacions, referències i afegits a la col·lecció fotogràfica i al programa expositiu de fotografia desenvolupat durant els anys anteriors per l’IVAM.

La proposta inclou imatges de totes les figures capitals de la fotografia nord-americana moderna, entre altres: Dorotea Lange, Robert Frank, Walker Evans, Paul Strand, Edward Weston, Harry Callahan, Alfred Stieglitz o Edward Steichen. Esta panoràmica es completa amb uns/unes altres autors/autores, que generen una visió panoràmica, representada per un total de més de cent fotògrafs.

L’exposició arranca en l’última dècada del segle XIX, quan la fotografia aconsegueix una major facilitat en la captació d’imatges i en la seua reproducció, i es consolida com a nou llenguatge visual popular. El recorregut històric analitza el rebuig elitista de la Photo Secession a la condició popular de la fotografia. Un fet que es va convertir en el segell de la tradició en els anys 1920. En paral·lel, la tradició popular es va desenvolupar entorn de l’aparició de les revistes il·lustrades fotogràficament, com Vanity Fair o Life. Donant espai a la investigació i producció de retrats i fotos de moda. El relat historiogràfic de la proposta continua amb una anàlisi de l’auge del fotoperiodisme i els seus modes de veure i fer, lligats a projectes del govern dels Estats Units com la Farm Security Administration (FSA). Les aplicacions populars de la fotografia i les seues ambicions estètiques, tornen a evolucionar afegint vocabulari pictòric de l’instant decisiu, i el projecte expositiu dona mostra amb la inclusió d’obres com el llibre de Robert Frank The Americans. El recorregut acaba amb una anàlisi de l’impacte als anys seixanta de l’aparició dels mitjans de circulació d’imatge de masses, com la televisió; dispositius que van influir a artistes com Warhol o Rauschenberg.

Amb motiu de l’exposició s’ha editat un catàleg il·lustrat amb les obres exposades i textos de Peter Galassi i Luc Sante. La mostra ha viatjat per Europa desplegant-se a les sales de la Kunstbibliotek Staatliche Museen (Berlín), Stedelijk Museum (Amsterdam), Scottish National Gallery of Modern Art (Edimburg), Hasselblad Center (Göteborg), Musée National d’Art Moderne George Pompidou (París), IVAM Centre Julio González (València) i Victoria & Albert Museum (Londres).