Diàlegs amb Pinazo: El-que-passa. Sofía Alemán

Una intervenció a la secció 'Anonimats' de ‘Pinazo: identitats’

ExposicióIVAM Centre Julio González

Segon diàleg amb ‘Pinazo: identitats’ a partir de l’obra de Sofía Alemán i en el marc de la secció Anonimats de la mostra.

El-que-passa és un acostament al concepte de la multitud des de la imatge i el seu display. A través del procés d’estranyament que sorgeix de l’observació de l’esdeveniment col·lectiu, este dispositiu visual reprén l’estranyament i el disposa des de dues perspectives. De vegades, el punt de vista se situa entre la multitud, tan proper que es genera una omissió total de l’objecte de l’observació. La mirada, a través de l’espai, fuig cap al fora de camp i es manté en espera. En altres, però, la potència de l’esdeveniment es dispara. La mirada, immersa, revela com la presència col·lectiva té la potència de ser un esdeveniment en si. ‘Ells succeeixen dins del punt en què s’eixampla’, i jo ara, també hi pertanc.

En un context en el qual experimentar, encara que siga de forma mínima, una sensació de pertinença a una col·lectivitat es veu, cada vegada més, obstaculitzat per la violència sistèmica que afecta les condicions d’habitabilitat de la ciutat. L’espai relacional esdevé alié. Tanmateix, és en la potència de la singularitat de l’esdeveniment contingent, com a contraprogramació al determinisme dels esdeveniments estructurats, on resideix la capacitat d’acció i de subjectivació de la col·lectivitat.”

Sofía Alemán

 

Ells miren un punt, un setge o una allau
una cosa que ha passat, una cosa que s’eixampla,
els crida, els succiona, s’endinsen al setge
i hi succeeixen alhora que els mire,
ells succeeixen dins del punt que s’eixampla
m’assetja, em succiona, i és una altra mirada
que ens observa a tots i escriu el que vosté
acaba de mirar.

Chantal Maillard, Matar Plató, p. 39