Taller d’artista

Dibujar una estrella de cinco puntas. Xavier Arenós

TallersIVAM Centre Julio González

A través del conveni de col·laboració entre l’IVAM i la Universitat Politècnica de València, la Facultat de Belles Arts de Sant Carles ofereix el taller de Xavier Arenós que es planteja en paral·lel a les tasques de preparació de la seua exposició en l’IVAM en 2016.

Programa detallat del curs

València va ser capital de la II República entre novembre de 1936 i octubre de 1937. Durant aqueix breu període de temps la ciutat es va convertir en un laboratori creatiu i polític de primer ordre on es van posar en pràctica tot tipus d’activitats educatives, culturals i propagandístiques. Una de les més singulars va ser la creació dels Instituts per a Obrers, un assaig pedagògic innovador que oferia als obrers i obreres la possibilitat d’estudiar el batxillerat. L’Instituto Obrer de València va ser el més reeixit i rellevant, estava situat en l’antic Col·legi dels Jesuïtes (Gran Via Fernando el Catòlic) i el seu perímetre comprenia l’espai que avui es coneix com el “solar dels jesuïtes”.
El taller tindrà com a referent l’Instituto Obrer i analitzarà in situ l’espai que ho va ocupar. També reflexionarà sobre el sentit de l’obrerisme en ple segle XXI, la vigència de l’internacionalism, la unitat del proletariat o el significat de símbols com l’estel roig de cinc puntes.
El resultat del taller s’integrarà en l’exposició Xavier Arenós. La presencia y la ausencia, IVAM (Galeria 6), del 10 de novembre de 2016 al 19 de març de 2017.

Dirigit a Estudiants de Belles Arts, Arquitectura, Disseny, Història, Ciències Polítiques, Magisteri i Pedagogia i a totes aquelles persones interessades en la creació artística contemporània i la seua relació amb la relectura crítica del passat i de la memòria.

Professorat:

Xavier Arenós (Vila-real, 1968) va estudiar Belles arts en la Universitat Politècnica de València. En l’actualitat viu a Mataró (Barcelona), és professor en l’Escola Massana d’Art i Disseny i co-editor de la revista de projectes artístics Roulotte (www.roulottemagazinecom). El seu treball explora experiències utòpiques del passat que van ser cancel·lades prematurament; bé perquè van fracassar per si soles perquè es van enfrontar al poder hegemònic, o simplement perquè van ser abandonades. Arenós rememora algunes d’aquelles experiències suposadament idíl·liques amb la intenció de qüestionar-les o activar-les de nou. Els seus referents es troben en l’arquitectura moderna, l’avantguarda russa i el productivisme cultural desenvolupat durant la guerra civil espanyola. Ha participat recentment en les exposicions: Entre el mite i l’espante. El mediterréneo com a conflicte (IVAM, València, 2016); Construint democràcia (Fund. Xirivella Soriano, València, 2015); Estrats (Galeria Rosa Santos, València, 2015); Indisposició general. Assaig sobre La fatiga (Fabra i Coats. Centre d’Art Contemporani, Barcelona, 2015); Futurs abandonats (Fabra i Coats. Centre d’Art Contemporani, Barcelona, 2014)

Informació

Dates: del dimarts 10 al divendres 13 de maig de 2016
Horari: de 9:00 a 14:00
Lloc Faculteu de Belles arts de Sant Carles-UPV
Nombre de places: 20

Inscripció i matrícula:
Enviar correu electrònic a vcbbaa@upv.es amb les dades personals indicant en l’assumpte: “curso DIBUJAR UNA ESTRELLA ”
Matrícula: 0 euros per a alumnat UPV, Amics de l’IVAM i socis AVVAC.

Certificats: En finalitzar el curs s’atorgarà un certificat acreditatiu de l’Assistència (havent superat un mínim del 80% de les hores del curs).

Directors del curs: Álvaro de los Ángeles i Ricardo Forriols