Subalternitats

Conversa d'artistes. Rafael Tormo Cuenca i Fermín Jiménez Landa

ConversesIVAM Centre Julio González

Per a la temporada 2016-2017, l’IVAM planteja una sèrie de converses que pretenen delimitar alguns aspectes de la situació actual. Les Converses d’artistes mantenen els diàlegs entre dos artistes que mostren els processos argumentals i creatius dels seus projectes.

Rafael Tormo Cuenca (Beneixida/l’Alcúdia 1963) Autodidacta, comença a treballar en ¨resistencia¨ en els anys 70, hiper-realisme, punk, LSD, còmic, ovnis, multidisciplinarietat, independentisme i una clara vocació de ¨esperit de contradicció¨, foren la seua escola de formació espiritual. És en els anys 80 quan comença a tindre una relació directa amb el món professional de l’art, al mateix temps que a repensar-se dins de l’entramat sectorial i cultural de context. Apropiacions de galeries en ARCO (1983), retransmeses en directe des de ¨La Barraca”, Radio 3. Incursions en el món de la dansa contemporània 1996, Accions teatrals. Exposicions internacionals. Participació en constants trobades de reflexió sobre els marges d’art i dels seus contextes. Ha format part activa en Tallers i Conferències des de la critica a la institució des de l’experimentació de processos participatius. Realitzador de vídeo des dels 90. Ha coordinat projectes com Almas de Cántaro ( 1996-09. Col·lectiu nòmada de crítica de la cultura ). Des del 99 fins a 2009 va coordinar/comissariar “Becas contra la amnesia colectiva. BANUSAïDI”. Ha Participat en premsa i revistes especialitzades. Actualment coordina PERIFÈRIES, encontres  de reflexió i acció a València. http://www.periferies13.blogspot.com. També projectes d’experimentació educativa i de comissariat amb el col·lectiu laBalsa13. Pertany al col·lectiu Gloria&Robert amb projectes de dansa contemporània. Co-dirigeix el “Festival d’acció poètica en Terres de l’Ebre i Barcelona: BOUESIA”. Membre d’Això és com tot; projecte editorial sobre recerca cultural. Forma part del col·lectiu: Topogràfies Perifèriques. El seu treball artístic es planteja com a intermediacions en espais paradoxals comuns que possibiliten estats de crisis. En paraules d’ell mateix, “intente no acostar-me a l’art únicament com un espai alliberador residual per a poder eixir i entrar de l’espectacle”, comenta que la seua intenció és acostar-se més a allò que encara és vida des de lo local.

www.rafaeltormoicuenca.blogspot.com

Fermín Jimenez Landa, (Pamplona, 1979). Viu a València i treballa en qualsevol part, realitzant accions, intervencions públiques, vídeo, instal·lacions o dibuixos, Treballa en processos d’equivalència, inversió i intercanvi que ens fan veure la realitat des d’un punt equidistant entre l’absurd i el sensat, l’entranyable i l’iconoclasta, l’empíric i l’inverificable. En les seues accions sol donar-se una mínima intervenció de la realitat, un anàlisi lúdic dels ritus quotidians, xicotetes situacions temporals que solen condensar-se en objectes. Són treballs en els quals es materialitza el llenguatge i es verbalitza la matèria, passant del particular a l’universal i viceversa. Són, en general, una oda a la inutilitat. Ha creuat Espanya en una línia recta perfecta de piscines, ha desempatat les dues torres més altes de Barcelona amb un avet de plàstic, ha conquistat un illot grec amb un himne nacional, ha viatjat sense tocar portes, ordenat confeti per colors i plantat sequoies gegants en els carrers. Entre els seus projectes i exposicions individuals destaquen El rayo verde, La Gallera, València (2016), Turno de noche, Artium, Vitòria (2015), El 16 de Septiembre de 2031 en el Bar San Calisto, Galeria Bacelos, Madrid (2015), Ultramarino, Consonni, Bilbao (2014), The Visit, 1646, l’Haia (2013) Podrían ser lobos comiendo M&M’s, Galeria Bacelos, Madrid (2013), Las puertas, La Casa Encedida, Madrid (2012), Amikejo junto a Lee Welch, Laboratorio 987, Musac, León (2011), Actos oficiales, Espai Montcada, Caixaforum, Barcelona (2008); No muy a menudo, ni muy poco, Galería Valle Ortí, València (2010); i entre les seues col·lectives Manifesta 11 (Zürich), Generaciones 2015, La Casa Encendida, Madrid (2015), Sin motivo aparente, CA2M, Madrid (2013), Antes que todo, CA2M, Madrid (2010), 08001, Galeria Nogueras Blanchard, Barcelona (2010), JULIO #5, Centro Cultural de España, Sao Paulo (2010), la Mostra d’Art INJUVE, Círculo de Bellas Artes, Madrid (2006 i 2009), Entornos Próximos, ARTIUM d’Àlaba, Vitòria (2006). Va estudiar en la Facultat de Belles Arts de València i va assistir a tallers amb Robert Morris, Rogelio López Cuenca, Daniel G. Ándujar, Francesc Torres, Jon Mikel Euba i Douglas Ashford així com a classes en l’Anotati Scholí d’Atenes.

http://ferminjimenezlanda.blogspot.com.es/