Performance “Sic transeamus per bona temporalia” de Llorenç Barber

MúsicaIVAM Centre Julio González

Notes per a una intervenció en l’esplanada i pòrtic de l’IVAM

de Llorenç Barber

TITULE: “SIC TRANSEAMUS PER BONA TEMPORALIA….”

Un so és un lloc, una atmosfera, un aire i un cúmul de densitats en expansió. L’escolta és entrar en fora mida.

En escoltar, els peus poden detenir-se, però el cap, l’orella, l’emoció, no cessen.

Escoltar no és un acte ‘sòlid’, sinó un fluir entre líquid i gasós. És l’inestable locus on suspenem tota solitud, identitat i estolidesa. Escoltar és, doncs, un art mutant, pot ser que transmutador. Solament és paralitzant quan momentàniament recorrem al inexcusable truc fisiològic que exigeix una escolta profunda i atenta.

Quan l’escolta és plena, no hi ha gèneres, ni castes, ni jerarquies, hi ha tan sols una fluïda contaminació d’indicibles que freguen les memòries, els desitjos i els inusitats camps del perceptiu, i pot ser que també de la voluntat.

És la d’avui una intervenció que es vol reflexió, estímul i metàfora d’un trànsit molt desitjat: el d’un IVAM que entra en gir, per aquest motiu recorreguem per a escenificar-la al ric moviment relatiu d’una mòbil font sonora pel que fa a aquell que escolta, és açò que cridem ‘efecte doppler’ i que produeix un subtil o evident desviament, desplaçament o relliscada d’un color o so, i que és un corriment de l’altura del són. Els músics parlem de ‘glissandi’.

Fenomen aural aquest que es vol avui, símbol i distinció, i que té la voluntat explícita de celebrar un ‘sic transeamus’ que molts volem auguri de més definitius ‘bona temporalia’.

La Canyada, tardor 2014

Llorenç Barber

Relacionats

En Trànsit

15 gen. 2015 – 30 ago. 2015
Col·lecció