Oasis of Serenity. Laura Ramírez

Radicantes

EscèniquesIVAM Centre Julio González

Radicantes és un espai d’experimentació, de recerca, d’observació i de debat sobre la pràctica performativa.

Les artistes convidades a aquesta edició de Radicantes 2022-23 seran Laura Ramírez, Paz Rojo i Elena Córdoba.

El divendres 20 de gener del 2023 està programada una conversa entre/amb les tres convidades.

Oasis of Serenity. Laura Ramírez
Estada del 12 al 16 de desembre del 2022. El divendres 16 realitzarà una mostra de la seva investigació.

Aquesta proposta és una intersecció entre la coreografia, el moviment, la narrativa i el so. Un camí oblic, una decisió desviada. Un romandre a la investigació mentre es va fent. Veus encarnades i cossos sonors que es fan ressò a l’espai a través d’un personatge anomenat serenity rave. On s’acaba la paraula i comença el cos? Des d’on emergeix el llenguatge? Quin batec té? Al costat d’això, la música techno (acompanyant en els meus darrers treballs i part fonamental de la meua investigació), sorgeix per fer coincidir el cos i la memòria; per produir un ambient sensorial a través del qual, potser, podria emergir un rumor, un llenguatge altre… Es tracta de plantejar una investigació amb les vores plenes d’esquerdes i fissures per on poder colar-se, usant la fragmentació i el desdoblament del cos per obrir un espai intermedi, per a les seues narratives i imatges; per resignificar tota l’estona. Tant, que potser desaparec. Navegar sobre les línies de tensió traçades. Estar al mig. Un joc on la ruïna és el paisatge que envaeix desesperadament el cos de les expectatives, la velocitat i les accions.

From an opaque rock, clear water gushes forth.
The solid bowl contains the clarity. Drink, traveler. Pay attention. Drink.
Ursula K. LeGuin. Hard Words, The Eternal Homecoming.

Laura Ramírez Ashbaugh (Madrid, 1988). Coreògrafa i ballarina. Treballa des de la dansa, el so i la coreografia. La seua pràctica se centra en els espais intermedis, el so, les imatges i la ciència ficció per, des d’ells, pensar en maneres de fer i investigar sobre llenguatges de moviment que s’escapin de les formes conegudes, generant llocs intermedis on noves lògiques puguen emergir, lògiques que ens separen de sistemes de pensament establerts i capitalitzats i s’acosten més al perceptiu i intuïtiu del cos. Graduada en teatre físic per la Reial Escola Superior d’Art Dramàtic, estudia dansa i coreografia a les ciutats de Nova York, París i Amsterdam a escoles com Martha Graham School o SNDO.

El 2014 crea el col·lectiu Twins Experiment amb Ainhoa ​​Hernández Escudero. Ha col·laborat en peces de María Jerez, Cris Blanco, Xavier Le Roy, Marten Spångberg, Adriano Wilfert, Sara Manubens, Esther Rodríguez Barbero, Andrea Zavala Folache, Lucas Condró, Claudia Pagès, Quim Bigas, Javi Cruz o Aitana Cordero, entre altres. I fa quatre anys es va iniciar al món DJ com a pràctica que sosté el seu treball i el complementa, sent un factor important dins de les seues investigacions (https://soundcloud.com/sealaura/tracks).

Al voltant del seu treball, que s’articula principalment entre Madrid, Barcelona i França, imparteix workshops, classes de moviment i ajuda als processos de creació de diferents artistes i col·lectius; genera espais d’estudi com MovLab a La Casa Encendida o EL CLUB (club de lectura) als Teatros del Canal; crea un esport per desaparèixer, música i textos juntament amb Andrea Zavala i treballa al departament d’educació i mediació del Museu Centre d’Art Reina Sofía.

Ha mostrat les seues darreres creacions i col·laboracions a França, Argentina, Mèxic, Uruguai, EUA i Espanya.

www.lauraramirezashbaugh.com

Relacionats

Radicantes. Dansa i altres espècies

12 des. 2022 – 21 gen. 2023
EscèniquesIVAM Centre Julio González