Jinete último reino frag. 2. De María Salgado i Fran MM Cabeza de Vaca

En col·laboració amb La Mutant

EscèniquesIVAM Centre Julio González

PROGRAMACIÓ EXPANDIDA DE L’IVAM, en col·laboració amb La Mutant

En el marc de l’exposició Assajos sobre “lo cutre”. Lectures de l’Arxiu Miguel Benlloch i de la programació al voltant del Dia de la Dansa, l’IVAM es desplaça a La Mutant per a presentar aquesta performance de María Salgado i Fran MM Cabeza de Vaca.

Jinete Último Reino dona nom a un treball de recerca que s’estructura en una trilogia de peces escèniques autònomes, que al seu torn són Fragments d’una obra encara en procés de creació, que posarà fi al projecte iniciat en 2017 per María Salgado i Fran MM Cabeza de Vaca.

Entre la música, la poesia i la performance, Jinete Último Reino és un viatge de so i de llenguatge ni lineal ni narratiu al voltant del desig, la repressió, la norma i la rebel·lia.

Biografies

María Salgado (1984) i Fran MM Cabeza de Vaca (1976) treballen juntxs a Madrid des de l’any 2012, a partir d’una idea d’àudio text com a intersecció entre la poesia, el llenguatge, l’art sonor, la música i la performance. La zona d’investigació titulada Hacía un ruido (2012-2016), que va enfocar el cicle de desobediència política de 2011, va donar lloc a autoedicions gràfiques de pòsters i pamflets, un llibre, un disc, una peça instrumental per a ensemble, una instal·lació sonora de dos mesos de duració, i un recital híbrid que va girar per diferents espais i contextos en llocs com Madrid, Nova York, Barcelona, i Guadalajara (Mèxic). Jinete Último Reino (2017- en curs), la zona d’investigació en la qual actualment estan inmersxs, investiga sobre la dissidència sexual i de gènere. Té el seu origen en una peça instrumental la partitura de la qual va ser publicada en la col·lecció Present Tense Pamphlets (Northwestern University). En relació amb aquesta zona d’investigació també han produït una peça sonora per a la RRadio Reina Sofía, cartelleria (Manifest, 2018), partitures, i dues peces escèniques de 60 minuts: Frag. 3 i Frag. 2, que van ser estrenades respectivament en Matadero (Madrid, 2017) i en el MACBA (Barcelona, 2019). Ambdues han girat i continuen girant per diversos teatres, museus i festivals. Recentment, han produït el Frag. 1 de la trilogia, obra que es va estrenar el novembre de 2021, a la Sala Negra de Teatros del Canal, dins del FFestival de Otoño. Al voltant d’aquest, han produït la peça audiovisual titulada Nana de esta pequeña era, un encàrrec de Pedro G. Romero per a la Bergen Assembly (Noruega, 2020), exposada com a instal·lació en WKV Stuttgart (Politics of life, 2020), i la instal·lació ortofònica A la poesía la llama lengua a la lengua la llama continuidad…, recentment en exhibició dins de Komunikazio-inkomunikazio en Tabakalera (Donosti, 2021).

Relacionats

Miguel Benlloch

11 nov. 2021 – 01 mai. 2022
BibliotecaExposicióIVAM Centre Julio González