El llarg viatge encara no s’ha acabat. Michèle Bernstein i Jacqueline de Jong

Michèle Bernstein i Jacqueline de Jong en conversa amb Ellef Prestsæter

ConversesIVAM Centre Julio González

La Internacional Situacionista va desenvolupar una crítica radical del capitalisme i de les formes de vida contemporànies a través de multitud d’activitats, incloent-hi la teorització i la publicació, l’activisme i la creació artística. Com era ser situacionista? I com podem entendre el llegat del grup al què de vegades es fa referència com l’última avantguarda?

Aquesta vesprada serà una oportunitat única de conversar amb dues figures clau del moviment situacionista. Michèle Bernstein i Jacqueline de Jong que van exercir papers diferents, però igualment fonamentals, en la història de la Internacional Situacionista. Juntament amb artistes i intel·lectuals com Asger Jorn i Guy Debord, Michèle Bernstein va ser una de les fundadores de la Internacional Situacionista en 1957. A més de les seues col·laboracions a la revista Internationale situationniste, va publicar dues novel·les al voltant de la vida dels situacionistes, Tous les chevaux du roi (Tots els cavalls del rei) el 1960 i, l’any següent, La nuit (La nit). Aleshores, l’artista Jacqueline de Jong s’havia unit al grup i prompte proposaria la creació d’una revista situacionista en anglés. No obstant això, quan va publicar el primer número de The Situationist Times en 1962, De Jong ja havia estat exclosa de la Internacional Situacionista. Publicada i editada per De Jong, The Situationist Times es va convertir en una plataforma per a una manera alternativa d’activitat situacionista, amb Asger Jorn com a prolífic col·laborador. Juntament amb Jorn, De Jong també va treballar en altres projectes de publicació al llarg de la dècada de 1960, inclòs el recentment publicat The Case of the Ascetic Satyr: Snapshots from Eternity.

La conversa marca el llançament d’un nou i exhaustiu llibre publicat conjuntament amb l’exposició de l’IVAM La creació oberta i els seus enemics – Asger Jorn en situació. Profusament il·lustrat i ple de materials inèdits, Open Creation and Its Enemies – Asger Jorn in Situation està editat per Ellef Prestsæter i inclou contribucions tant de Bernstein com de De Jong.

Relacionats

LA CREACIÓ OBERTA I ELS SEUS ENEMICS: Asger Jorn en situació

16 feb. 2023 – 18 jun. 2023
ExposicióIVAM Centre Julio González

Visita “Asger Jorn”

16 feb. 2023 – 18 jun. 2023
MediacióIVAM Centre Julio González