El gest narratiu. Avantguardes històriques

La tela de araña (1923) de Joseph Roth

Col·leccióConversesGrup de lecturaIVAM Centre Julio González

El gest narratiu. Grup de lectura activat per Álvaro dels Àngels

La col·lecció de l’IVAM s’organitza a partir de sis blocs cronològics i temàtics que expliquen, amb la seua veu pròpia, l’art desenvolupat des de principis del segle XX fins a l’actualitat. Tal vegada no està tot el que és (o va ser), però sí que és tot el que està. Les històries del present —i aquelles que venen des de lluny però que s’actualitzen en el nostre present— han de ser comptades com una polifonia de veus i des de contextos que ens facen aguditzar la mirada crítica sobre la seua construcció i pertinència.

Durant sis sessions, a través de sis llibres, ens endinsarem en les accions narratives que ens ofereix la literatura i les vincularem, a vegades amb gestos senzills i a vegades amb coreografies més complexes, amb la col·lecció de l’IVAM. Els mons de ficció construeixen realitat; són espills reflectants o finestres transparents, però sempre ens conten el que som o el que anhelem ser des de la nostra experiència prèvia i cap a la nostra possibilitat futura de transformar-nos. En aqueixos gestos narratius, travessats per les històries i les vides, ens demorarem.

1914-1939: Avantguardes històriques
«Aquest període comprén des de la Primera Guerra Mundial fins a l’inici de la Segona, el mateix any que acaba la Guerra Civil Espanyola. L’IVAM posseeix un importantíssim fons d’obres pertanyents a les avantguardes històriques europees, especialment del constructivisme, dadaisme, futurisme, neoplasticisme i l’abstracció no figurativa o concreta.»

—La tela de araña (1923) de Joseph Roth. Ed. Acantilado.
Dimecres 2 de novembre de 2022, a les 18.00 h.

Aquest llibre premonitori exemplifica a la perfecció el que estava ocorrent als països resultants del desaparegut Imperi Austrohongarés. Es va publicar originàriament per lliuraments setmanals en el periòdic vienés Arbeiter-Zeitung, entre octubre i novembre de 1923, a penes uns dies abans del putsch de Munic, el fallit colp militar de Hitler i Ludendorff. La importància dels periòdics i l’expansió de les revistes il·lustrades ens donarà peu a parlar de tota la producció gràfica que deriva en els collages de John Heartfield, Raoul Hausmann, Hannah Höch i l’univers de George Grosz i, per tant, de les avantguardes històriques. Joseph Roth va morir en 1939 a París, on havia emigrat en 1933. Pocs autors han denunciat amb tanta valentia l’ascens del Tercer Reich i els perquès de l’enfonsament del món dels Habsburg.

Relacionats

El gest narratiu

02 nov. 2022 – 10 mai. 2023
BibliotecaCol·leccióConversesGrup de lecturaIVAM Centre Julio González

El gest narratiu. Art en la postguerra europea

14 des. 2022
Col·leccióConversesGrup de lecturaIVAM Centre Julio González