Dansem Juntes! Una celebració en temps real

Setmana de la dansa de l'IVAM, el TEM, La Mutant, Espai La Granja, APDCV i AVED

EscèniquesIVAM Centre Julio González

Amb Dansem Juntes, posem el cos i l’acció al centre de l’experiència: practicar des del cos altres maneres de transmetre coneixement. Una celebració de les pràctiques vives, en temps real, oberta al risc, imprevisible, que aposta per la vivència col·lectiva, fluida i en construcció. Estar fent, ser-hi present. Celebrar juntes.

Seguint el camí iniciat en 2022, l’IVAM, el TEM, La Mutant i l’Espai La Granja amb la col·laboració d’APDCV i AVED, proposem una setmana de la dansa expandida i construïda des del diàleg i la complicitat. Dansem Juntes comença a principis d’abril, amb una formació de Cláudia Dias que servirà de disparador a una altra sèrie de tallers que contaminaran les institucions col·laboradores. Què passaria si ens ajuntàrem per compondre juntes, en temps real, sense idees, coreografies, moviments o gestos prefixats? Què passaria si compartíre un marc temporal i d’atenció entre diferents grups de persones, ballarins, professionals, estudiants, jubilades, aficionats…?

Us convidem a conéixer i practicar la Tècnica de Composició en Temps Reial (CTR), creada per l’artista portugués João Fiadeiro. CTR és una tècnica nascuda en el context de la dansa contemporània que, travessant les fronteres de les arts performatives, ha esdevingut un mètode d’investigació sobre modes de trobada.

CTR proposa una pràctica en què entrenem “no saber” junts i experimentem formes de trobada i relació que no són ni complementàries, ni simètriques sinó recíproques. És la vivència col·lectiva, estar junts. CTR constitueix també una eina de treball per bregar amb allò desconegut, no existint en aquesta pràctica un guió predefinit.

Aquesta tècnica es constitueix per un sistema de pensament i per una manera operativa constituïda per un conjunt d’eines. El mode operatiu, la seva pràctica, s’estructura a partir d’un marc espacial, temporal i funcional i és suportat per principis orientadors mòbils que es troben en permanent (re)formulació.

Cláudia Dias (Lisboa, 1972), inicia la seva formació com a intèrpret al Grup de Dansa d’Almada i al col·lectiu Ninho de Víboras. Col·labora amb RE.AL en l’estratègia de creació de João Fiadeiro i la seua Tècnica de Composició a Temps Real (CTR). El seu treball com a coreògrafa i performer, a mig camí entre les arts visuals i la dansa, ha estat acollit per diverses institucions, teatres i festivals nacionals i internacionals.

Programació

Taller amb Cláudia Dias, del 2 al 5 d’abril de 9 a 14 ha Espai La Granja.
4 d’abril a les 12 h, xerrada de Cláudia Dias a La Mutant.
5 d’abril a les 12 h, obertura del taller, al TEM.
Els posteriors tallers al TEM, La Mutant, Espai La Granja i l’IVAM els comunicaran les diferents seus amb prou antelació.
Del 25 al 27 d’abril de 10 a 13 h, taller amb Vicent Gisbert.
Trobada Dansem Juntes! Una celebració en temps real: divendres 28 d’abril de 18h a 20.30h, vestíbul de l’IVAM