Conversa entre Rogelio López Cuenca i Sergio Rubira, comissaris de l’exposició Orientalismes

ConversesIVAM Centre Julio González

Conversa a càrrec dels comissaris Rogelio López Cuenca i Sergio Rubira amb motiu de la inauguració de l’exposició Orientalismes. La construcció de l’imaginari d’Orient Pròxim i el Nord d’Àfrica (1800-1956).

En 1978 es publicava Orientalisme, del pensador palestí Edward Said (1935-2003). En aquest assaig es revelava com Orient s’havia construït com l’oposat a Occident a través de la disciplina que li donava títol. L’orientalisme es basava en una sèrie d’estereotips que responien als interessos dels poders polític i econòmic. Aquests tòpics es mantenen hui dia i defineixen les imatges que consumim a Occident sobre Orient a través dels mitjans de comunicació, el cinema o la publicitat.

Aquesta exposició pretén analitzar i posar en qüestió alguns d’aquests llocs comuns a partir de les imatges que es van produir des de la campanya napoleònica a Egipte i Síria (1798-1801) fins a 1956, any en què es van independitzar Marroc i Tunísia. En el recorregut s’insisteix en la manera en què les avantguardes es van relacionar amb l’“exòtic” oriental en la recerca d’una ruptura amb el cànon de la tradició.

Relacionats

Orientalismes

06 mar. 2020 – 13 set. 2020
ExposicióIVAM Centre Julio González

Recorregut a l’exposició Orientalismes a càrrec dels comissaris, Rogelio López Cuenca i Sergio Rubira

07 mar. 2020
VisitesIVAM Centre Julio González