Canya a la canya. Pablo Bolumar

Una proposta de Pablo Bolumar, programa Art i Context. #IVAM35

Art i ContextConversesIVAM Centre Julio González

Pablo Bolumar Plata presenta, en el marc del programa Art i Context 23-25, el grup d’investigació col·laboratiu “Canya a la canya”, una plataforma que pretén agrupar experiències i interessos constructius entorn de la canya comuna.

“Canya a la canya” és una expressió que diverses empreses de gestió forestal han utilitzat en les últimes dècades per a referir-se als costosos treballs d’eliminació dels densos canyars dels rius de la Comunitat. Classificada hui dia com a planta invasora, la canya és una de les espècies més resistents i amb un dels potencials de creixement més ràpids del món, i és per això que es va introduir en la Península durant l’antiguitat. A causa de la disminució del seu ús en construcció i de les tales periòdiques que mantenien els canyars en equilibri amb la resta d’espècies, la seua expansió ha monopolitzat els marges fluvials, desplaçant a la flora endèmica i obligant les administracions a dissenyar estratègies de control i erradicació.

En esta sèrie d’activitats que es desenvoluparan fins a mitjan 2025, estudiarem la relació constructiva de l’ésser humà amb la canya. Des de la seua biologia i hàbitats, maneres de plantar-la, tallar-la i treballar-la, fins a les seues tècniques de transformació, amb aplicacions en agricultura i construcció. L’objectiu final del grup investigatiu serà desenvolupar tècniques de transformació de la canya, associades al disseny espacial i de nous materials, així com especular sobre possibles estratègies de gestió de l’entorn fluvial compatibles amb les activitats humanes i no humanes.

La primera activitat consistirà en una introducció general en forma de xarrada distesa, on presentarem el tema i als primers convidats, així com la resta de programa i activitats que es realitzaran.

Relacionats

PAC arxiu

05 nov. 2021