Amor, desig i materialitat. Sandra Mar i Berta García Faet

Conversa entre Sandra Mar i Berta García Faet, programa Art i Context. #IVAM35

Art i ContextConversesIVAM Centre Julio González

Per a la seua activitat individual d’Art i Context 2023-2025, l’artista del programa, Sandra Mar, convida a l’escriptora Berta García Faet per a conversar entorn de l’amor, el desig i la materialitat. En esta conversa s’abordarà també la relació entre l’escriptura i les arts plàstiques, en concret amb l’escultura.

El diàleg partirà d’esta connexió entre les seues pràctiques, el punt de trobada de les quals és l’escriptura. En ella van coincidir fa ja uns anys, quan Berta García Faet publicava els seus primers poemaris i Sandra Mar s’interessava per la poesia i per autores que partien de la sentimentalitat per a teoritzar-la, problematizarla o entendre’s en ella. El desig i l’amor són dos temàtiques recurrents en la pràctica d’ambdues, que són abordades des d’una sensibilitat passional i visceral alhora que amable i delicada. Qüestions enteses no com a confessió o diari, sinó com a motivador de l’artístic i de la tècnica, així com de l’experimentació, el joc i eixa forma tan física de treballar el llenguatge. Tant en els poemes com en les escultures, veiem eixos xicotets centellejos tan màgics de la plata, una fusta que s’ablanix, una clivella que sorgix en la ceràmica d’un bol, la llum, la ferida. Una materialitat que permea de l’escriptura a l’escultura i del físic a la paraula, que és comuna i que s’aborda i sorgix des de diferents llocs per a cadascuna.

Berta García Faet (València, 1988) és escriptora, investigadora de llengües romanços i animalismes. Els seus llibres més recents són l’assaig L’art d’encendre les paraules (Barlin, 2023) i el llibre de poesia Pressentiment (La Bella Varsòvia, 2023). També ha publicat, en esta mateixa editorial, els poemaris Una xicoteta personalitat bufona (2021); Els salms fosforescents (2017), Premi Nacional de Poesia Jove “Miguel Hernández” 2018; L’edat de meréixer (2015), traduït a l’anglés per Kelsi Vanada amb el títol de The Eligible Age (Song Bridge Press, 2018); i altres quatre llibres, reunits en Cor tradicionalista: Poesia 2008-2011 (2018). És Doctora en Estudis Hispànics (Brown University, els EUA).

Relacionats

PAC arxiu

05 nov. 2021