Pepe Canya

Idees i voltes

ExposicióIVAM Centre Julio González

L’IVAM obri de nou les seues exposicions al món del disseny i ho fa amb l’obra de Pepe Canya (José Martí Almenar, València, 1962), un dels seus representants més destacats. En la proposta que ha preparat per a l’IVAM s’analitzen les distintes fases del procés creatiu d’una peça gràfica.

La instal·lació artística que es presenta amb el títol d’Idees i voltes introduïx el visitant en un espai que participa de la màgia i de la reflexió sobre els processos creatius del disseny i el paper de l’espectador. L’exposició pretén mostrar les recerques i els processos creatius d’alguns dels projectes de Canya, presentats a partir de 28 prismes de llum suspesos del sostre, en l’interior d’una cambra fosca amb intervencions sonores, en una estructura formal que al·ludix al moment d’il·luminació que comporta el procés creatiu. L’artista pretén així sorprendre i acostar l’espectador al món de les idees gràfiques des d’un punt de vista emocional.

La cambra fosca, espai expositiu de la instal·lació Idees i voltes, és al mateix temps una aventura lírica entre fantasmes de llums i d’ombres (translació tridimensional de la mà de les imatges de què partixen els seus processos creatius) i una reformulació dels mecanismes de percepció dels visitants de la sala, als quals Canya atribuïx un paper actiu. Les seues intuïcions, dubtes i resolucions refermen la nostra singularitat en un espai buit il·luminat per les “marques” que, en este cas, no són alienadores sinó que se’ns expliquen, desconstruint-se i desconstruint-nos.