És icona… o és ficció?

Un viatge des de Nobosudru fins a la materialitat de la imatge

Centres educatiusL’IVAM EN VIUSecundàriaIVAM Centre Julio González

L’exposició Nobosudru, l’esdevindre icona d’una dona mangbetu (04 jul. 2024 – 08 des. 2024-) aborda la història i deriva de l’original imatge fotogràfica de Nobosudru, una dona mangbetu que va ser presa en la part nord-oriental del Congo per G. Specht i L. Poirier, artífexs del registre de la famosa travessia automobilística Citroën (La Croisière Noire) en 1924-1925.

Molt prompte, la hipnòtica imatge de perfil de la dona, amb el seu característic tocat marcador d’estatus (i que va ser falsament estandarditzat com un signe ètnic de totes les dones mangbetu), es va convertir en una icona de l’Àfrica Negra a Occident. L’ús d’esta fotografia en les més diverses pràctiques i contextos socials i formats, va suposar la seua resignificació des dels anys vint del passat segle fins als nostres dies.

Durant el recorregut dialogat És icona…o és ficció? reflexionarem en col·lectiu sobre les imatges des de l’encreuament de diferents disciplines: l’antropologia visual, la història de les representacions polítiques, la publicitat, les xarxes socials i l’estètica. Parlarem de l’apropiació de les imatges, de la creació d’icones, del trànsit aparentment lliure d’arxius visuals i també dels seus usos i impactes en la societat més jove.

 

Dates 2024

31 d’octubre

7, 14, 21, 28 de novembre

5 de desembre

 

Relacionats

Nobosudru, l’esdevenir icona d’una dona mangbetu

04 jul. 2024 – 08 des. 2024
ExposicióIVAM Centre Julio González