Presentació e inauguració ‘Nobosudru, l’esdevenir icona d’una dona Mangbetu. De la imatge visual a la materialitat de la imatge’

A càrrec dels comissaris Hasan G. López Sanz, Carine Peltier-Caroff i Nicolás Sánchez Durá #IVAM35

ConversesIVAM Centre Julio González

Com a acte previ a la inauguració de l’exposició Nobosudru, l’esdevenir icona d’una dona Mangbetu. De la imatge visual a la materialitat de la imatge, els comissaris Hasan G. López Sanz, Carine Peltier-Caroff i Nicolás Sánchez Durá, participaran en un col·loqui on es presentarà i desgranarà el seu marc conceptual.

Després, es podrà visitar l’exposició, on s’explora l’esdevenir de la imatge fotogràfica de Nobosudru, una dona mangbetu, presa en la part nord-oriental del Congo per G. Specht i L. Poirier com a responsables de les preses fotogràfiques i cinematogràfiques de la famosa travessia automobilística Citroën, coneguda com La Croisière Noire (1924-1925). Dirigida per G. M. Haardt i L. Audoin-Dubreuil, va travessar Àfrica des d’Algèria fins a Ciutat del Cap. Molt prompte, la imatge de perfil de Nobosudru amb el seu característic tocat, que només era un marcador d’estatus però que va ser falsament pres com un signe ètnic de totes les dones mangbetu, es va convertir en una icona de l’Àfrica Negra. L’ús d’eixa imatge en les més diverses pràctiques i contextos socials, així com els seus diferents suports materials, tots ells presents en l’exposició, suposarà la seua mutació tant formal com semàntica des dels anys vint del passat segle fins als nostres dies.

L’exposició compta amb la col·laboració de museus europeus, principalment del Museu du Quai Branly-Jacques Chirac de París i col·leccions privades.

  • 19h Presentació
  • 20h Inauguració

Relacionats

Nobosudru, l’esdevenir icona d’una dona Mangbetu. De la imatge visual a la materialitat de la imatge

04 jul. 2024 – 08 des. 2024
ExposicióIVAM Centre Julio González