Pensant juntes un dispositiu d’art mòbil

Projecte d'investigació educativa amb el MACBA, el Centre d'Art la Panera i És Baluard Museu

01 abr. 2020 – 30 des. 2025

Pensant juntes un dispositiu d’art mòbil és un projecte d’investigació en xarxa que partix de la idea del “museu fora del museu” i dels dispositius d’art mòbil com a detonants capaços d’activar l’accés a la cultura des de la producció, la creació de nous relats i l’estimulació de la imaginació poètica i política.

Des de 2020, participen en ell les àrees d’Educació i Programes Culturals del MACBA (Barcelona), IVAM (València), Centre d’Art la Panera (Lleida) i És Baluard Museu (Palma), amb el suport de la Fundació Daniel i Nina Carasso.

El tema triat com a eix transversal és “el dret a la ciutat”, amb la finalitat que cada context s’aproxime des de la seua realitat i especificitat i que, amb les comunitats pròximes a les institucions participants, es contribuïsca a nodrir els espais públics d’estratègies d’emancipació col·lectiva.

Les quatre institucions treballen conjuntament des de 2020 i durant el procés podem distingir dos etapes:

1.Lo estamos haciendo és una publicació que arreplega el procés de pensament i disseny compartit d’un dispositiu d’art mòbil útil per a les institucions, els artistes i els contextos en els quals s’inserixen i que va comptar amb l’acompanyament artístic de Itxaso Corral.

Es tracta d’una llibreta de notes que pretén compartir algunes qüestions útils que sorgixen a partir d’este exercici de pensament col·lectiu, amb la intenció d’animar a uns altres a iniciar nous pensant juntes. La llibreta arreplega qüestions que traspassen la investigació per a convertir-se en desitjos col·lectius, aprenentatges i metàfores sobre els intersticis del que significa ser un departament d’educació en una institució museística.

2. ANDO RECORDS és el vessant pràctic i experimental del projecte i es basa en un procés col·lectiu horitzontal entorn dels drets i llibertats al qual se sumen els artistes Lluc Mayol i Violeta Ospina, en col·laboració amb comunitats pròximes a les diferents institucions.

Este procés pren la forma d’un segell editorial sònic (que no sonor) en moviment. Una plataforma col·lectiva que es proposa actuar en la intersecció entre so, oralitat i musicalitat a partir de múltiples formats. És una marca de codi obert, adaptable i compartible lliurement, que vol proporcionar un espai flexible on les idees cresquen segons cada context i comunitat, promovent l’intercanvi entre les diferents realitats que es viuen en diferents ciutats.

EmailFacebookTwitter
Llegir més Llegir menys