HELENA ALMEIDA. Corpus

L'exposició podrà veure's fins al pròxim 18 de juny, en la Galeria 7

Nota de premsa

Dossier Helena Almeida_VAL

Galeria 7. IVAM, Centre Julio González
Comissariat: João Ribas i Marta Moreira de Almeida
L’exposició Corpus presenta un total de 52 obres, entre pintures, fotografies, vídeos i dibuixos, realitzats per l’artista portuguesa Helena Almeida des dels anys 60 fins a l’actualitat. En aquestes obres el cos de l’artista registra, ocupa i defineix l’espai i juga un paper central. La mostra té una dimensió retrospectiva, que abasta les diferents fases de la carrera de l’artista, des de les seues peces més primerenques de mitjan els seixanta, fins al seu treball més recent.

Des dels inicis de la seua carrera, Almeida va introduir en les seues pintures abstractes les preocupacions centrals que defineixen la seua pràctica artística: el desig de transcendir els límits de l’espai pictòric i narratiu. La seua sèrie de llenços sense títol dels anys 1968-1969 mostren el seu procés de desconstrucció dels suports artístics tradicionals i del llenguatge de la pintura.

En aquests treballs, l’artista enrotlla el llenç i el suspèn, el desplega com una estructura blana que es retira i s’esfondra sota el seu propi pes, o mostra la part posterior de la pintura, a voltes amb un llenç translúcid.

Cap a la meitat dels anys 70, Almeida juga amb la forma, la línia i el color dels seus quadres que evoluciona cap a composicions performatives, comença a utilitzar els materials com a extensions se’l seu propi cos i es fa fotografiar durant el procés.