Grans noms de l’art contemporani del Mediterrani es dónen cita en un congrés aquest cap de setmana a l’IVAM

El conegut curador i assagista francès Nicolas Bourriaud n'és un dels participants

Nota de premsa

NdP Congrés Imaginar el Mediterrani

València. L’Institut Valencià d’Art Modern organitza el divendres 22 i el dissabte 23 de setembre el congrés ‘Imaginar el Mediterrani’, que compta amb la col·laboració de la Universitat de València, la Universitat Politècnica de València, la Universitat Miguel Hernández d’Elx, l’Institut Français de València, l’Institut Europeu del Mediterrani (IEMed) i la Fundació Assemblea de Ciutadans i Ciutadanes del Mediterrani (FACM).

El congrés té com a objectiu reflexionar sobre el context sociopolític i artístic del Mediterrani en el segle XXI. Entre els conferenciants convidats cal destacar a Nicolas Bourriaud, comissari, autor de llibres teòrics de referència com a Estètica Relacional i actual director de l’Espace d’Art Contemporain La Panacée (Montepeller); Pedro Azara, arquitecte, comissari d’exposicions i professor d’Estètica de l’ETSAB; Begum Özden Firat, investigadora i professora de Sociologia en la Mimar Sinan Fine Arts University (Istanbul), Marie Muracciole, directora del Beirut Art Centre, i Nadira Laggoune, directora del MAMA (Musée Public National d’Art Moderne et Contemporaine d’Alger).

A més de les conferències, hi haurà sis taules redones en les quals es presentarà més d’una vintena de comunicacions. Els participants, especialistes de diferents camps –museològic, de recerca, artístic, etc–, abordaran qüestions com ara els contextos sociopolítics actuals, els seus canvis derivats en el marc del Mediterrani i les transformacions que s’han produït en l’àmbit artístic; la construcció i representació de l’imaginari col·lectiu en la contemporaneïtat que ofereix el Mediterrani; projectes artístics i teòrics associats a trajectòries d’artistes mediterranis o a treballs desenvolupats sobre aquest context sociopolític; i exemples de gestió de projectes, espais i institucions –incloent crítica institucionalamb caràcter transformador, relacionats amb aquest mateix marc d’acció.

Aquest congrés s’emmarca dins d’una de les línies fonamentals de treball de l’IVAM dels tres últims anys amb la qual es pretén reflexionar sobre la realitat socicultural del Mediterrani.

Juntament amb el congrés, l’IVAM accentua el caràcter mediterrani de la seua programació amb la recent obertura de l’exposició ‘En rebel·lia. Narracions femenines al món àrab’. Així mateix, la conferència el dijous 28 de setembre, a les 19 hores, del cineasta israelià Avi Mograbi (organitzada per la Càtedra d’Estudis Artístics de l’IVAM), considerat una de les veus fonamentals en el permanent conflicte d’Orient Mitjà, servirà per a reflexionar sobre la concepció actual de la mediterraneïtat.

Relacionats

Congrés Imaginari del Meditarrani

22 set. 2017 – 23 set. 2017
SeminarisIVAM Centre Julio González