Carmela García. Imatges de(l) poder-Cartografia de l’invisible

Nota de premsa

Dossier Carmela García_val

18 de maig– 17 de setembre, 2017
Galeria 6. IVAM, Centre Julio González
Comissaria i artista: Carmela García

L’IVAM presenta l’exposició Carmela García. Imatges de (l) poder-Cartografia de l’invisible que reuneix 13 fotografies de gran format i un vídeo realitzats expressament per a aquesta mostra per l’artista canària Carmela García (Lanzarote, 1964) en els que desafia el discurs hegemònic des d’una perspectiva de gènere. Prenent com a punt de partida a Lucía Sánchez Saornil (Luciano Sansaor), anarquista, creadora de l’organització (que encara existeix) ‘Mujeres Libres’, activista i poeta lesbiana, Carmela García indaga sobre les dones en l’espai públic, la seua presència i la seua absència, així com les seues estratègies per fer-se visibles i assolir els seus objectius.

Dones com Sara Berenguer, també Dona Lliure, Alejandra Soler o la seua amiga, la pintora Manuela Ballester, formen igualment part d’aquesta recerca a través d’empremtes subtils en un espai subjectiu pel qual transita la mostra, per trobar els vincles amb un passat gloriós que condueixen al present més o menys combatiu.

El projecte es basa en tres eixos: les biografies d’algunes d’aquestes dones, utilitzades com a referències simbòliques mitjançant xicotets detalls engrandits de les seues pintures, les seues signatures, memòries inèdites, autoretrats o arxius; l’associacionisme representat per retrats de grups de dones que operen juntes com una manera d’ocupar l’espai públic i tindre així més presència cultural o política; i els espais i carrers de la ciutat com a creadors de sentit i de memòria.