Blanca de la Torre presenta un projecte per al’IVAM basat en el patrimoni, la sostenibilitat, el territori i la internacionalització

Nota de premsaIVAM Centre Julio González

• El programa de la nova directora situa la col·lecció del museu com a epicentre, amb un espai propi i permanent
• De la Torre aposta per un increment de préstecs d’obres, intercanvis de col·leccions amb altres museus i coproduccions d’exposicions amb centres internacionals
• “Sota la direcció de Blanca de la Torre l’IVAM creixerà com a institució central del teixit cultural valencià i com un referent internacional”, afirma el conseller Rovira

València (03.04.25). El conseller d’Educació, Cultura, Universitats i Ocupació, José Antonio Rovira, ha acompanyat a Blanca de la Torre en la seua presentació oficial com a nova directora de l’Institut Valencià d’Art Modern (IVAM). De la Torre, que va ser triada per unanimitat pels membres de la comissió de valoració, ha desgranat hui el projecte amb el qual va guanyar el concurs, basat en el patrimoni, la sostenibilitat, el territori i la internacionalització. “Estos són els eixos per a posicionar l’IVAM com un epicentre de l’art contemporani amb identitat pròpia”, segons ha explicat la nova directora.

La nova responsable del centre arriba amb un contracte de cinc anys. La seua proposta per a l’IVAM aborda la idea de patrimoni en clau de passat, present i futurs. Un altre pilar fonamental és la sostenibilitat entesa en quatre dimensions: mediambiental, social, econòmica i cultural. “La sostenibilitat servirà com a guia per a elaborar un context d’equanimitat que afavorisca una societat més justa, igualitària i inclusiva a través de la cultura”, ha destacat.

El tercer vèrtex del projecte passa per proposar un nou relat entorn de la idea de territori que inclou un pla d’internacionalització del museu, “sense descurar el context immediat”, ha matisat. Les armes que ha enumerat per a incidir en la internacionalització inclouen l’increment de préstecs d’obres, intercanvis de col·leccions amb altres museus, coproduccions d’exposicions amb museus internacionals i potenciar la presència del museu a través de la participació en esdeveniments internacionals de prestigi, entre altres.

Eixa aposta per la internacionalització és compatible amb atendre el context local, regional i nacional, ja que la cultura “és universal i sorgix des d’allò local”, ha assenyalat. “La meua intenció és promoure una incidència local i nacional dins d’un projecte internacional integral”.

Un altre dels puntals de la nova direcció de l’IVAM serà la transformació digital tant a nivell intern com a l’hora d’acostar el patrimoni a tota mena de públics, oferint experiències més dinàmiques i accessibles.

La col·lecció com a epicentre

En esta nova etapa la col·lecció de l’IVAM serà un dels pilars essencials que definirà la seua identitat pel que la directora planteja un espai permanent “on els visitants puguen recórrer la història de l’art contemporani nacional i global”. Este espai mostrarà obres icòniques d’artistes emblemàtics dels fons del museu “destacant obres clau de l’art valencià i espanyol”, ha subratllat Blanca de la Torre.

Pel que respecta a la política d’adquisicions, la proposta se centra en identificar absències i buits en la col·lecció de l’IVAM per a adquirir peces estructurals. A més d’incloure grans noms de l’escena internacional en la col·lecció del museu, la directora de la institució ha esmentat la importància de l’art valencià contemporani i la influència del col·lectiu artístic de la Comunitat.

Programació transdisciplinar

En relació amb la programació d’exposicions, la columna vertebral serà la col·lecció que servirà com a marc per a establir “referències, trets i punts de fuga en la delineació de les narratives”.

De la Torre ha apuntat algunes de les línies mestres que guiaran la programació, com l’accessibilitat, donar visibilitat a les arts de la Comunitat, suport al circuit galerístic valencià, equilibri entre trajectòries artístiques i entre tipologies d’exposicions i, especialment, la transdisciplinarietat. “Esta línia és fonamental ja que el meu projecte proposa la inclusió d’un component transdisciplinar que enriquisca els llenguatges de l’art contemporani a partir d’altres propis de diverses disciplines”.

Educació, mediació, activitats i biblioteca

El projecte per a la nova etapa de l’IVAM prestarà també especial atenció a la biblioteca i centre de documentació, així com a l’educació, mediació i activitats que no es conceben com a “complementàries” o meres extensions. Este vessant serà molt rellevant, promovent experiències “intergeneracionals i transgeneracionales”.

Blanca de la Torre ha finalitzat subratllant que les propostes estaran alineades amb una programació “plural, equilibrada i pròxima, amb un enfocament constant en la igualtat de gènere, l’accessibilitat i la inclusió”.

Identitat pròpia i projecte ambiciós

Per part seua, el conseller José Antonio Rovira s’ha mostrat convençut que Blanca de la Torre “aportarà una identitat pròpia i serà capaç de projectar la imatge d’una institució responsable, ambiciosa i inspiradora”. “Sota la seua direcció, l’IVAM creixerà com a institució central del teixit cultural valencià i com un referent internacional de l’art modern i contemporani”, ha ressaltat.

Així mateix, ha destacat que “s’inicia una nova etapa marcada per l’excel·lència, la projecció internacional i el compromís amb l’impuls d’una institució que és un referent cultural i un patrimoni comú de tots els valencians”.

Galeria