Xisco Mensua

48 publicacions

BibliotecaIVAM ProdueixIVAM Centre Julio González

48 publicacions és el títol d’un estudi entorn d’una biblioteca d’art contemporani que té a la seua casa un amic. Gràcies a la seua amistat i generositat tinc accés a la seua col·lecció de llibres. Així que un bon dia li vaig proposar que m’agradaria fer una selecció de publicacions per a: 1. fer unes pintures reproduint les seues cobertes. 2 . Dibuixar amb llapis alguns aspectes del seu contingut.

La selecció comença en els anys seixanta amb Ed. Ruscha i artistes del Fluxus que van posar l’accent en el llibre d’art com a objecte autònom. Segueixen algunes publicacions d’artistes conceptuals, fotollibres, poemaris i altres textos publicats fins hui. He de dir que la selecció és absolutament subjectiva per part meua i no pretén fixar cap esdevenir històric precís. M’he guiat més per algunes afinitats, encara que he renunciat a molt bells catàlegs de pintures, que tanta influència han tingut en el meu quefer, perquè s’allunyen de la premissa de partida, les pintures habiten molt més eloqüents en les parets que en les reproduccions dels llibres. Es dona la paradoxa que porte a la pintura i el dibuix, tècniques que, com vaig dir al principi, ús per a les reproduccions, un art en principi més allunyat d’elles. Del dibuix no tant…

La meua esperança és que la col·lecció de cobertes, que al final resulten ser 48, funcione com un camp, pot ser que una cosa dispersa, fins i tot amb subgrups, però un sol camp. La manera de mostrar-ho dependrà de l’espai on s’exhibisca. La col·lecció de dibuixos, davant la impossibilitat de mostrar-les físicament per la seua amplitud, es puga veure a través d’una projecció, foto a foto, adquirint d’aquesta manera un to de document i arxiu.

A les dues col·leccions acompanyen un parell de vitrines que mostren el procés de realització de cadascuna d’elles.