Rudy Bruckhardt

ExposicióIVAM Centre Julio González

Rudy Bruckhardt (Basilea, 1914 – Searsmont, 1999) fotògraf i cineasta, descendent de l’historiador de l’art renaixentista Jacob Burckhardt, va realitzar les seues primeres fotografies mentres preparava el seu doctorat. Investigació que va abandonar en 1933 després d’un viatge a Londres on prengué la decisió de dedicar-se plenament a la fotografia. Les seues imatges de Londres van formar part de la primera de les seues sèries, City sèries, un estudi sobre ciutats que li portarien a recórrer diferents urbs modernes. Va ser en un d’estos viatges, a París en 1934, on va realitzar per primera vegada fotografies de gent, i va perfilar el que seria el seu estil de maduresa. Al seu retorn a Basilea va conéixer al poeta i crític d’art nord-americà Edwin Denby, que li introduiria en els cercles intel·lectuals en els quals va conéixer a artistes com Jean Cocteau, Aaron Copland, Kurt Weill o Lotte Lenya. En 1935 es va traslladar als Estats Units per a integrar-se en l’escena neoyorkina, on va treballar com a fotògraf, cineasta, pintor, professor i, ocasionalment, com a escriptor, experiència que va reflectir en la seua autobiografia Mobile homes (1979). Entre les seues obres més conegudes destaquen els seus retrats fotogràfics de Pollock, Willem de Kooning, Rothko, Joan Mitchell i altres artistes de la generació expressionista abastracta.

El polifacètic autor suís va alternar les seues pintures i fotografies amb el cinema. Obres que van alternar des de lleugeres comèdies a altres més experimentals en les quals generava juxtaposicions no lineals del camp i la ciutat en les quals intercala seqüències de dansa i usa la poesia com a banda sonora. En la seua majoria, l’obra cinematogràfica de Burckhardt, es tracta de films no narratius, de caràcter documental o poètic en les quals captava imatges del trànsit urbà com la seua filmació nocturna de Times Square per a The Supremes.

L’exposició Rudy Burckhardt, organitzada en l’IVAM, va presentar una selecció de més de setanta fotografies, entre les quals es van incloure retrats d’artistes, 15 pintures i collages. La mostra es completava amb un cicle de 25 films que es van projectar durant les dates de l’exposició. El catàleg reproduïx les obres exposades i conté una biografia i filmografia de l’artista, una selecció de textos de l’autor i escrits sobre l’artista de Vincent Katz, curador de la mostra, i Robert Storr.