Ricard Giralt Miracle i la Tipografía
Giralt Miracle (Barcelona, 1911 – 1994) va iniciar la seua carrera com a dissenyador gràfic amb una aproximació a les estètiques noucentistes pròpies de Cassandre, Tschigold i Herbert Bayer divulgades en publicacions com Arts et Métiers Graphiques de París o Gebrauchsgraphik de Berlín. Anys més tard es va quedar fascinat pels plantejaments estètics de la Bauhaus, moviment que va descobrir en col·laborar com a dissenyador de l’Exposició Internacional de Barcelona l’any 1929. Durant la guerra civil espanyola va formar part del Sindicat de Dibuixants i va realitzar diversos cartells per a la Generalitat de Catalunya. Finalitzada la contesava fundar, en 1947, la seua pròpia empresa, Filograf. Insititut d’Art Gràfic, des d’on va poder desenvolupar propostes més personals i innovadores. La seua labor creativa va estar marcada per una actitud eclèctica en la seua cerca d’un llenguatge personal, convençut que algunes propostes com les del noucentisme o el manierisme art-decó, en les quals havia desembocat el grafisme europeu, estaven caduques. En la dècada de 1950 els seus treballs van evolucionar assimilant les pautes estètiques, entre surrealistes i informalistes, de Dau al Set, grup al qual li va unir una vinculació professional i personal.
L’exposició Ricard Giralt Miracle i la Tipografia presenta la trajectòria de Giralt Miracle des dels seus inicis en l’estudi de Seix-Barral, a la fi dels anys vint, a la producció realitzada en els estudis Filograf. Institut d’Art Gràfic, posterior al 1947. La mostra incideix especialment en el treball de l’artista com a tipògraf, dissenyador d’alfabets tipogràfics com el Gaudí o el Maryland, i com a editor. Contemplen la mostra una sèrie de Plaquettes i Calaeidoscopis en els quals Giralt Miracle va desenvolupar la seua particular concepció de la tipografia.
El conjunt de les obres exposades pertany a la col·lecció de Pau i Daniel Giralt-Miracle, que han fet una donació a l’IVAM d’una important mostra de Plaquettes i altres creacions del dissenyador català. Amb motiu de la mostra s’ha editat un catàleg amb textos de l’escriptor, editor i dissenyador Andrés Trapiello i dels comissaris de l’exposició, Carlos Pérez i Patricia Molins. El 10 d’abril es celebra la conferència Ricard Giralt Miracle i la Tipografia Moderna a càrrec d’Andrés Trapiello.