Món de Juan Eduardo Cirlot

ExposicióIVAM Centre Julio González

Juan Eduardo Cirlot (Barcelona, 1916 – 1973) fou una figura clau de l’avantguarda en la immediata postguerra que va desenvolupar una important labor creativa com a poeta, compositor, assagista i crític d’art. Entre 1931 i 1936 va compaginar el seu treball amb estudis musicals i més tard, a causa de la Guerra Civil, va ser mobilitzat pel Govern de la República en 1937. El brusc canvi de vida li va impulsar a escriure poesia i a redactar un diari que posteriorment destruiria, com va fer amb gran part de la seua obra inicial. Va viure a Saragossa, mobilitzat pel govern franquista, ciutat en el qual es va integrar en l’escena intel·lectual amb un treball com a traductor de poesia. A la seua tornada a Barcelona, en 1943, des de publicacions com La Premsa, va informar i va difondre el surrealisme i els seus coneixements de poesia, mentres reprenia la seua activitat musical component Preludio i Himno. Van ser anys d’intensa activitat que l’autor va definir com “la lluita contra la música”.

Després del Saló de Tardor de 1949, on Cirlot va conéixer als integrants de Dau al Set, s’integraria al grup. A l’octubre del mateix any es reuneix amb André Breton i el grup surrealista en el Café de la Plau Blanche a París, i això donaria peu a una extensa correspondència entre el teòric francés i el assagista català. Van ser anys de compaginació entre la música, la poesia i l’assaig artístic, producció que va portar a la publicació del llibre de poemes Lilith Stravinski, l’assaig La pintura abstracta (1951) o Diccionari de símbols tradicionals (1958).

Fins al període final de la seua vida, Cirlot mantindria una intensa activitat literària, alternant el treball d’assagista, periodista o assessor de literari o artístic, compartint escena amb Ricard Giralt Miracle en Edicions Pen, La Vanguardia, la Galeria Kasper de Lausana, i escrivint assajos com Informalisme (1960) o Art del segle XX (1972).

L’exposició Món de Juan Eduardo Cirlot presenta prop de noranta obres representatives del moviment surrealista, informalisme, Dau al Set o expressionisme abstracte. La selecció ha estat construïda a partir dels artistes i moviments estudiats pel teòric català, juntament amb material documental entorn de la seua activitat literària i musical. En el catàleg de la mostra s’adjunten textos de Carlos Edmundo de Ory, Antonio Saura, Joan Perucho, Rafael Santos Torroella, Emmanuel Guigon i Enrique Granell, a més d’escrits del mateix autor. Paral·lelament en el Centre del Carme es celebrarà un concert del Grup Instrumental de València en el qual s’interpretaran obres de Cirlot, Berg, Scriabin i Feldman.