Miralda
Obres 1965 – 1995
Esta exposició revisa l’obra d’Antoni Miralda (Terrassa, 1942) realitzada des de 1965 fins al 1996. Per primera vegada s’han reunit un gran nombre d’obres presentades sota una mirada crítica i temàtica i el treball es situa en el seu context històric i temporal. Són més de trenta anys de creació en els quals destaquen investigacions plàstiques, conceptuals i materials entorn de l’escultura i la relació de l’art amb l’audiència, el públic o la societat.
Miralda. Obres 1965 – 1995 representa un recorregut temàtic i cronològic. El públic pot trobar en ella els moments clau de l’obra, escultures i instal·lacions de cadascun dels períodes de trajectòria de l’artista català: soldats soldés, performances o accions com Fest fur Leda realitzada en la Documenta 6 de Kassel en 1977, la instal·lació Santa Menjar o les obres dedicades al Projecte Honeymoon, un extens treball que es va desenvolupar entre 1986 i 1992 en el qual es ficcionava la boda metafòrica de l’Estàtua de la Llibertat a Nova York i el monument a Cristóbal Colón de Barcelona.
La mostra arreplega un dels problemes latents en la dècada de 1990, com és la representació de l’art contemporani: la dificultat de rescatar del pas del temps aquelles formes d’expressió no tradicionals. L’obra de Miralda es situa a mig camí entre el Land-art urbà, en relació amb altres artistes com Matta-Clark o la seua fascinació per l’efímer i irracional de les celebracions socials i comunitàries. La proposta es completa amb la presentació d’una àmplia selecció de dibuixos relatius a altres projectes. S’aprecia així el recorregut conceptual i tècnic d’un artista amb mirada antropològica i atent a la presència de l’arcaic dins de la contemporaneïtat.
Amb motiu de l’exposició s’ha editat un catàleg àmpliamente il·lustrat amb fotografies i dibuixos preparatoris de les accions realitzades per l’artista, textos de François Burkhardt i els curadors de la mostra Mª Lluïsa Borràs i Bartomeu Marí, a més d’extractes d’una sèrie d’entrevistes realitzades per Jordi Torrent a diverses personalitats que analitzen l’obra de Miralda des de diversos punts de vista. Junat el catàleg s’ha editat una cinta de vídeo que mostra, com un compendi, una selecció de la seua obra efímera i vint instal·lacions i “rituals” on el moviment, el so i la participació del públic són essencials. El projecte està produït conjuntament amb la Fundació “la Caixa”, institució que va acollir la proposta abans de viatjar a València.