Els 90 en els 80. Proposta d’escultura valenciana

ExposicióIVAM Centre Julio González

L’escultura valenciana va irrompre en l’escena artística dels anys huitanta amb una definida personalitat pròpia, fomentada en maneres desinhibides, conductores d’una plasticitat brillant i atrevits impulsos icònics. No hi ha en ella un llenguatge homogeni, identificador d’una comunitat, però en canvi va ser, altament recognoscible pel seu desembolicat diàleg amb un món provisional d’imatges directes, en general desdramatitzades, treballades sota visions iròniques, a partir d’íntimes friccions poètiques o des d’interrogatius paràmetres de semàntica visual.

Un silenci de fons s’ha produït en els anys noranta del qual es deriva una restricció en la grandiloqüència, que també va afectar a alguns d’aquells inicis intrèpids, propiciant així una concreció en els discursos i una essencialització en les expressions.

Els i les escultores valencianes aportaren un important increment a la densitat dels llenguatges al mateix temps que una major desmaterialització en la presència de l’obra artística. Indagacions d’índole perceptiva o social, sobre allò que és quotidià o antropològic, o ben dirigides al propi substrat interior de l’art, destil·len noves respostes d’ampli espectre tridimensional que supediten els aspectes que haurà de prendre l’obra a versàtils demandes d’orde sintàctic i significant, produint-se un interessant fenomen a nivell global: l’experimentació lliure sobre el que es vol dir travessa per dins i trastoca el factor auràtic de la plasticitat, afectant en gran manera els procés de treball.

L’exposició Els 90 en els 80. Proposta d’escultura valenciana proposava un debat sobre la situació del panorama artístic a partir de la important producció escultòrica desenvolupada a València en la dècada dels huitanta. Una generació d’artistes protagonista d’un fenomen plural i obert, que va incidir en propostes múltiples i contraposades. La mostra arreplegava obres de Teresa Cebrían, Victoria Civera, Ricardo Cotanda, Maribel Doménech, Maite Durá, “Laboratori de llum” (Mª José Martínez de Pisón, Salomé Cuesta i Trini Gràcia), Emilio Martínez, Jesús Martínez Oliva, Mau Monleón, Carmen Navarrete, Evaristo Navarro, Ana Prada, Gerardo Sigler i María Zárraga.

Amb motiu de la mostra es va editar un catàleg amb reproduccions i documentació de sala i textos de la curadora de la proposta Teresa Blanch al costat de Román de la Calle, David Pérez, Victoria Civera, Horaci Fernández, Ana Martínez-Collado, José Mª Yturralde, Marina Pastor, Juan Vicente Aliaga, Giulia Colaizzi, Aurora García, Gloria Picazo i Juan Vicente Selma, amb una cronologia de José Luis Clemente.