Jürgen Partenheimer
Cantos i altres mentides
El treball plàstic de Jürgen Partenheimer (Munic, 1947) es va desenvolupar com un projecte estètic global de gran envergadura i va constituir un punt de referència essencial dins del panorama pictòric alemany, aportant una lectura poètica del color a l’abstracció. L’exposició recorria els desenvolupaments estètics de l’artista realitzats en els anys 90, partint de treballs anteriors com la sèrie Die Möglichkeit der Bilder (1979) o Selbst (1981) que van marcar molt significativament la seua trajectòria. Es completa esta visió amb la inclusió de diverses escultures d’interior i la instal·lació d’una escultura en bronze, Column, en el claustre del Centre del Carme.
El nucli central de la mostra es va centrar en els anys 90 i s’articulava en les sèries de dibuixos, aquarel·les i teles que engloben sota el títol de Cantos I, II, III i IV, així com en el treball De Coloribus en el qual aborda una profunda reflexió sobre els colors i la seua significació plàstica i simbòlica, des del dibuix, l’aquarel·la i la poesia el muntatge de la qual contemplava la presentació de sis poemes de l’artista serigrafiats sobre la paret com a fil conductor de la sèrie, o la sèrie d’aquarel·les Zur Grammatik que incidix també en el color i els seus significats plàstics.
L’exposició subratllava la gran importància que en el projecte de Partenheimer posseïa la paraula: tant com relat fluid del monòleg-diàleg interior, com l’expressió poètica articulada en el poema o en un llibre, entenent este com a espai estètic i objecte. Les seues publicacions, fins i tot els habituals catàlegs d’exposicions, es convertixen en llibres d’artista, i són tractats amb la mateixa atenció i cura que una aquarel·la o un dibuix. Per tot això l’exposició reservava al llibre un lloc destacat.
Des d’esta sensibilitat es va editar un catàleg que reunia les diferents sèries presentades i reproduïa les obres exposades, intercalant una selecció de textos de l’artista, i paritcularment els que se centraven en el color, textos i poemes inclosos en el seu treball De coloribus; un assaig sobre la poètica de l’autor de Francisco Jarauta; un text del poeta John Yau, els textos crítics d’Owen Griffith i Hank Hine i un extracte de l’entrevista televisiva realitzada per Alexander Kluge en 1996, així com un text de Núria Enguita i Santiago B. Olmo, curadors de la mostra. El catàleg va rebre el premi en l’edició de l’any 1998 del Premi Alemany per Disseny de Comunicacions 1998.