Julio, Joan i Roberta González. Pintures i dibuixos pertanyents a l’IVAM

Col·leccióExposicióIVAM Centre Julio González

Un dels eixos fundacionals de la col·lecció de l’IVAM és l’adquisició en 1985 per part de la Generalitat Valenciana d’un conjunt d’obres de Julio González procedents del llegat de l’artista, enriquida amb sengles donacions de dibuixos del seu germà Joan i de pintures de la seua filla Roberta, d’excepcional importància per a la definició de les línies de treball i investigació dels fons del museu.

Els germans Joan i Julio González procedeixen d’una família d’extensa trajectòria artística. Fills de Concordio González, argenter de professió, van créixer envoltats d’un ambient artístic i artesanal que marcaria la seua orientació creativa. Com altres artistes de finals de segle, tots dos van passar una llarga temporada a París, centre estratègic en l’evolució del desenvolupament estètic i intel·lectual en les últimes dècades del segle XIX i les primeres del XX. No obstant això mai van perdre la seua vinculació amb la seua ciutat natal, Barcelona, de manera que Joan va tornar, malalt, en 1906 per a morir en ella dos anys més tard. L’obra precursora de Joan González (Barcelona, 1868 – 1908) en la seua investigació de les formes abstractes i el reconeixement del seu vessant naturalista amb elements encara romàntics completen i contextualitzen els fons del seu germà Julio, figura notable de les avantguardes artístiques. Així mateix, va reflectir la vida bohèmia en escenes urbanes de gran espontaneïtat.

La diversitat temàtica i tècnica del conjunt del centenar de dibuixos de l’IVAM, així com l’evident simplificació formal d’algunes sèries, ha donat lloc a diferents interpretacions que ressalten des de la seua aproximació a l’abstracció lírica fins a la seua vinculació amb el treball dels sintetistes i de Gauguin.

Està presentació de l’obra dibuixística de Joan González es completa amb una selecció dels fons del museu de Roberta González (París, 1909 – Monthyon, Seine-et-Marne, 1976), l’obra del qual va discórrer entre els pols aparentment antitètics de la figuració i l’abstracció.