Juan Downey

Amb energia més enllà d'estos murs

ExposicióIVAM Centre Julio González

L’exposició Juan Downey. Amb energia més enllà d’estos murs va ser la primera retrospectiva de dedicada a l’obra de Juan Downey (Santiago de Xile, 1940 – Nova York, 1993) i va abastar la seua trajectòria artística des de mitjan anys setanta fins a la seua mort a Nova York en 1993, a través d’una selecció dels seus projectes, dibuixos, collages fotogràfics, vídeos monocanals i instal·lacions multimèdia. L’exposició s’articulava entorn de les sèries VÍDEO TRANS AMERICAS i THE THINKING EYE, al costat d’altres peces en paral·lel.

La primera part de l’exposició, la sèrie VÍDEO TRANS AMERICAS, reconstruïa la instal·lació realitzada en 1976 en el Contermporary Art Museum de Houston (els EUA), consistent en una sèrie de monitors que mostren imatges gravades al llarg dels seus continus viatges pel continent americà entre 1973 i 1976. Obres com Nova York/Texas, Zapotecam Yucatán, Guatemala, Lima, Machu Pichu, Inca, Nasca, Cuzco o La Frontera, l’objectiu de la qual era la busca del seu propi ser en les arrels comunes de les diferents cultures d’Amèrica. Incloïen una secció destinada a exposar els treballs realitzats a partir de la seua convivència amb la cultura Yanomami de Veneçuela entre 1976 i 1977 i mostrava el resultat d’esta experiència, a través dels seus collages fotogràfics, els seus dibuixos de Meditacions i una vídeo-instal·lació anomenada Circle of Fire (1979).

La segona part estava dedicada a la sèrie THE THINKING EYE, condebida com una reflexió sobre la cultura com a instrument de pensament actiu, es van projectar els vídeos de la sèrie: The Looking Glass (1981), Information Withheld (1983), Shifters (1984) i J.S.Bach (1986). La tercera part de l’exposició era una sala amb la representació d’un taller o laboratori d’idees on es mostrava un conjunt d’obres que abastaven tres dècades de treball, com els dibuixos de projectes realitzats a principis dels setanta inspirats en la teoria dels sistemes, obres com Energy Beyond These Walls o Life Cycles, consistents a fer visibles sistemes invisibles de transmissió d’energia. També s’exposaven els seus projectes d’artquitectura utòpica realitzats a mitjan dècada, en la mateixa sala s’exposaven la instal·lació BachDisc (1988) i en espais col·laterals, altres tres instal·lacions: Life Cycle (1971), una obra crítica sobre l’ecologia i el medi ambient, About Cages (1987), una escruixidora denúncia de la dictadura xilena i Rewe (1991), una visió sobre el procés de colonització d’Amèrica.

El catàleg de l’exposició es va concebre com un llibre de referència o “manual” de l’obra de Downey que combinava diferents enfocaments i perspectives proposant una lectura contextual i una mirada actual que feia reflexionar sobre la validesa i contemporaneïtat de la seua obra. Juntament amb un catàleg ampliat del contingut de l’exposició i el cicle de vídeo, s’adjuntava una extensa catalogació de l’obra de l’artista xilé. El llibre incloïa textos i assajos d’Eugeni Bonet, Douglas Davis, Coco Fuso, John G. Hanhardt, Jim Harithas & David Ross, Willoughby Sharp i els curadors Nuria Enguita i Juan Guardiola. En paral·lel a la mostra en el Centre del Carme, es va presentar un cicle de vídeo de l’obra de Downey en la Sala d’actes del Centre Julio González de l’IVAM.