Franz Roh. Fotògraf

ExposicióIVAM Centre Julio González

Franz Roh (Apolda, Alemanya, 1890 – 1965) va estudiar literatura i història de l’art, investigador de la pintura holandesa del segle XVII, va ser assistent de l’historiador de l’art Heinrich Wölfflin. A més dels seus estudis sobre art, Roh va ser un influent crític d’art modern. En 1933, l’arribada al poder del govern nacionalsocialista a Alemanya li va apartar de la seua carrera, va romandre arrestat durant tres mesos i va deixar de publicar vivint en un exili interior fins a la caiguda del Tercer Reich. A la fi dels anys vint va donar va iniciar a la seua carrera fotogràfica acompanyat d’amistats com la de Lázsló Moholy-Nagy.

Roh va investigar en el llenguatge del fotomuntatge, realitzat amb tècniques exclusivament fotogràfiques, per sobreimpressió de negatius en el procés de revelat. Va realitzar també fotografia impresa en negatiu, tècnica que Roh va emprar profusament, així com fotografies sense cambra o fotogrames, una de les variants de la fotografia experimental més conegudes en el seu present. El seu vocabulari fotogràfic va estar influït per la nova visió (neue sehen), caracteritzada per les formes verticals, angulacions extremes, abstraccions o fragmentacions, a la recerca d’imatges que produïren el extranyament tan perseguit en eixe període. A nivell temàtic l’obra de l’autor i crític alemany va abordar amb especial atenció el nu, el retrat i els paisatges urbans, temes amb els quals va reflectir els detalls de la vida moderna.

L’exposició Franz Roh. Fotògraf, juntament amb Realisme Màgic. Franz Roh i la pintura europea 1917-1936 van ser dos exposicions que van tractar de plasmar el treball d’una figura que va transitar entre la crítica i la producció fotogràfica. La mostra Franz Roh. Fotògraf se centrava en el treball fotogràfic del crític i fotògraf alemany, a partir de la seua obra dels anys vint aportant fotografies directes, sobreimpressions, fotos en negatiu i fotogrames. S’incloïa en la proposta també una representació dels seus fotocollages de postguerra, juntament amb publiacacions i treballs en el camp de la nova topografia en els quals va col·laborar amb Jan Tschichold. Amb motiu de la proposta es va publicar un catàleg amb documentació de l’obra de l’autor i amb textos d’Horacio Fernández, curador de l’exposició, amb biografia, bibliografia i una antologia de textos sobre fotografia i tipografia de Roh.