Confluències. Entre l’arxiu i la intervenció

ConfluènciesExposicióIVAM Centre Julio González

Confluències. Entre l’arxiu i la intervenció és una proposta expositiva que dona compte, arxiva i actualitza l’esdevingut des de l’any 2021 en diverses localitats amb menys de cent habitants de la Comunitat Valenciana dins del programa Confluències. Així mateix, mostra dotze noves intervencions i peces de l’equip d’artistes generades específicament per a la G7 de l’IVAM.

En la secció d’arxiu es desplega una àmplia varietat de materials sobre les accions i experiències realitzades en col·laboració amb les persones implicades en els diferents municipis del programa: artistes, agents locals, veïnatge i altres éssers vius que ho habiten. L’objectiu és l’enfortiment de les xarxes generades a través de la visibilització de les intervencions; una ferramenta potencial per a sostindre els diàlegs i intercanvis. S’inclou el documental del procés realitzat per la Collita Comunicació.

En la resta de la sala es distribuïxen les noves intervencions i obres que dialoguen amb els processos previs en diverses adreces: algunes aprofundixen en aspectes sol apuntats prèviament, unes altres posen el focus en les metodologies, i altres rescaten materials rebutjats. D’esta manera, l’exposició ens convida a generar noves reflexions, lectures i imaginaris de les peces produïdes en el territori i possibiliten, al seu torn, renovades anades i retorns.

Els artistes que han participat en Confluències són: Bleda i Rosa, Carlos Izquierdo, Fent Estudi, La Quarta Pell, Laura Palau, Lola Zoido, LLUÏX, Makea La teua Vida, Pep Vidal, Pilar Beltrán, Rubén García i Sandra Mar. A través de les seues obres ens conviden a reflexionar sobre el paisatge, les cures, la despoblació, els usos i abusos del territori, la identitat, la memòria, els buits, els reptes ecosocials i com tots estos temes ens afecten des dels llocs on habitem.

* Confluències, intervencions artístiques en el medi rural és un programa emmarcat en la línia de treball de l’IVAM al territori, que ha desenvolupat des de tardor de 2021 un entramat d’accions, mediacions i intervencions artístiques en els vint-i-quatre pobles més xicotets de la Comunitat Valenciana. Les intervencions artístiques de Confluències poden visitar-se en: Alt Millars (Espadilla, Fuentes de Ayódar, Torralba del Pinar, Torrechiva, Vallat i Villamalur), Mancomunitat de l’Alt Palància (Fuente la Reina, Higueras, Matet, Pavías, Sacañet i Villanueva de Viver), Els Ports (Castell de Cabres, Herbers, Palanques, Vallibona i Villores), província de València (La Puebla de San Miguel, Carrícola i Sempere), i El Comtat (Benillup, Binimassot, Famorca i Tollos). Les vint-i-quatre localitats, amb una població inferior als cent habitants, formen part de la Ruta 99.