Anna Boghiguian

A vegades, inesperadament, el present es troba amb el passat

ExposicióIVAM Centre Julio González

Primera exposició monogràfica dedicada a Anna Boghiguian (el Caire, 1946) al nostre país. En la seua obra, l’artista egipciocanadenca d’origen armeni, explora l’impacte històric, econòmic, social i polític que, en el present, tenen determinats fets del passat. Boghiguian utilitza la imatge com a escriptura i l’escriptura com a imatge per a desplegar una manera de pensar i una poètica compromesa amb el món; assajos visuals que demostren l’impacte sostingut de la història política i les condicions econòmiques del món contemporani.

En el pensament de l’artista, el colonialismo funciona com a frontissa d’un profund canvi radical en l’articulació de les relacions de l’ésser humà amb el món, per més que les seues imatges sorgisquen sempre de la seua experiència, de la trobada personal amb uns certs llocs i objectes que romanen i que provoquen una resposta emocional i cognitiva. Boghiguian, en continu moviment, transforma aquestes experiències en libres d’artista, dibuixos, pintures, figures retallades en l’espai, collages o instaŀlacions.

Considerada una de les artistes contemporànies més interessants del nostre temps, Boghiguian ha realitzat exposicions individuals en l’SMAK, Gant (2020); Tate St. Ives, (2019); New Museum, Nova York (2018); Castello de Rívoli, Torí (2017); Carré d’Art, Nimes (2016). Igualment ha participat en Documenta 13 a Kassel i en les biennals de Xarjah (2011), São Paulo (2014), Istanbul (2015), Santa Fe (2016) i Sydney (2020). Va rebre, juntament amb altres artistes, el Lleó d’Or al Pavelló Armeni de la 56 Biennal de Venècia (2015).

Videos