Aladdin Toys
Els joguets de Torres-García
Joaquín Torres-García (Montevideo, l’Uruguai 1874-1949) creador de l’Universalisme Constructiu va presentar una trajectòria artística, iniciada en el modernisme, va estar marcada per la cerca d’un vocabulari plàstic vinculat a la tradició i a la memòria de la seua cultura d’origen. Va ser, a més, un destacat teòric i pedagog. En el context general de l’obra de Torres-García, la construcció de joguets de fusta va ocupar un lloc de primer orde com a objecte d’investigació i tasca a les quals va dedicar gran part del seu temps i energies. Estes peces -que va dissenyar entre 1917 i 1932 i va comercialitzar sota la denominació Aladdin Toys des de començaments dels anys vint- van configurar una línia de treball que va desenvolupar a partir de la seua vinculació i coneixement de les corrents pedagògiques renovadores del moment.
Es pot afirmar que els joguets van ser, per a Torres-García, la via idònia per a introduir a les infàncies en els conceptes i formes de l’art modern. És a dir, un mitjà en el qual l’artista va intentar establir la correspondència entre innovacions plàstiques i pedagògiques per a normalitzar i possibilitar la presència de l’art en la vida quotidiana.
L’exposició Aladdin Toys. Els joguets de Torres-García, primera proposada de caràcter monogràfic sobre els joguets que s’organitza des de la mort de l’artista, es van incloure aproximadament uns 200 models procedents de col·leccions particulars internacionals i documentació dels joguets prestada pel Museu Torres-García de Montevideo. L’exposició analitzava esta producció artística que va transcendir concepcions artesanals i va pretendre situar-se entre les grans indústries jogueteres dels anys vint i trenta, triant com a punts de venda importants magatzems internacionals com Metz & Co. D’Amsterdam ( magatzems als quals l’IVAM havia dedicat una exposició l’any anterior). La mostra, co-producció de l’IVAM i la Fundació Caixa Catalunya, va editar un catàleg amb documentació de les obres exposades i textos d’Emilio Ellena, Cecilia de Torres, Pilar García-Sedas, Mario Gradowzcyk i Carlos Pérez, curador de l’exposició.