Això no és còmic!
Fanzins: avantguarda i innovació del còmic a Espanya
El llenguatge del còmic ha trobat en l’experimentació formal un aliat per a la seua evolució constant durant l’últim segle i, alhora, ha afermat la plasticitat d’un mitjà que ha sabut incorporar influències procedents de tota mena de referències socioculturals i artístiques.
La consolidació del fanzín i l’autoedició com a experiència de llibertat autoral, des d’un accés horitzontal i transversal, ha afavorit l’acceleració de la recerca de noves possibilitats formals, que durant els primers anys del segle XXI ha cristal·litzat en l’aparició de circuits de fanzinisme i autoedició en forma de col·lectius i festivals que han generat una multiplicació de l’experimentació sobre el llenguatge del còmic.
Els fanzins constitueixen el primer pas d’atrevides propostes des d’on esquerdar els motles d’un mitjà fortament unit a tradicions expressives, directament lligades a la seua necessària vinculació amb la comercialitat dels projectes. La llibertat absoluta que l’autoedició i el fanzinisme prenen com a bandera elimina aquests condicionants per a poder explorar tot tipus de contribucions que han desbordat completament les fronteres autoimposades.
Durant els últims anys no només s’ha investigat l’estil gràfic des del fanzín: les temàtiques s’han obert radicalment a tota mena d’aportacions que han permés l’entrada de visions innovadores, allunyades d’imposicions narratives per a explorar fins a l’abstracció, arribant a qüestionar el propi objecte i trobant noves formes de presentar el còmic des de substrats completament aliens al paper.
L’objectiu de l’exposició Això no és còmic! Fanzins: avantguarda i innovació del còmic a Espanya no només intenta oferir una panoràmica d’aquestes noves possibilitats expressives gestades en el fanzín a través de l’obra de més de quaranta autors i autores, sinó també explorar les dinàmiques creatives que estan donant lloc a aquests canvis i descobriments. Per aquest motiu, es dissenya una programació conjunta entre exhibició, creació i dinamització, que desborda l’espai expositiu i planteja una exposició viva i en contínua mutació.