Per què està esta gent tan preocupada? Construcció i desconstrucció del somni americà

Conversa entre Jordi Costa i Ramon Escrivà, en el marc de "Josep Renau: fer l'art operatiu. Dissenyar l'avenir" comissariada per Ramon Escrivà. #IVAM35

MediacióIVAM Alcoi

La sèrie de fotomuntatges de Josep Renau The american way of life oferix una mirada crua i reflexiva sobre el procés de construcció del mite del somni americà i les seues profundes contradiccions, una ficció paradisíaca elaborada a través del cinema, la literatura, la publicitat i la televisió. L’anàlisi d’estos mecanismes de confecció del model és abordat també, d’una manera brillant, en la mostra Subúrbia organitzada pel CCCB de Barcelona, una exposició que va ser inaugurada el passat 20 de març.

La conversa en l’IVAM Alcoi entre dos dels comissaris de totes dues exposicions, Ramon Escrivà i Jordi Costa, versarà sobre el fenomen d’acceleració de la construcció del somni americà en els anys cinquanta i seixanta del segle XX, el període en el qual van ser realitzats els fotomuntatges de Renau de la sèrie The American Way of Life.

En la conversa entre tots dos comissaris s’abordaran qüestions com els mecanismes de fabricació del mite, la idea de confort i de felicitat plasmada en la construcció de barris perifèrics d’habitatges amb jardí; la domesticitat electrificada; el racisme estructural o la imatge de la dona i el seu rol social en la publicitat nord-americana de l’època.

Pots consultar el programa de la jornada ací.

Jordi Costa és, des de 2019, cap del departament d’exposicions del CCCB. Autor dels llibres Mondo Bulldog (1999), Vida Mostrenca (2002), Todd Solondz: En los suburbios de la felicidad (2005) i Cómo acabar con la Contracultura (2018), entre altres. Ha comissariat les exposicions ‘Cultura porqueria. Una espeleologia del gust‘, ‘J. G. Ballard. Autòpsia del nou mil·lenni‘, ‘Ficciones en sèrie’ i ‘Plagiarismo’ al costat d’Álex Mendíbil. Com a cineasta, ha dirigit ‘Piccolo Grande Amore’ i ‘La lava en los labios’.

Ramon Escrivà és Conservador en l’Institut Valencià d’Art Modern des de l’any 2000. Entre els seus nombrosos treballs de recerca destaquen el comissariat d’exposicions i publicacions com La Ciudad CollageAmérica, América,  Caso de estudio: RódchenkoFotografía documental en Estados Unidos. Años 30Anzo. AislamientoEscribir con luz. Fotografía de entreguerras, o les exposicions retrospectives dedicades a Susana Solano, Jordi Teixidor, Carmen Calvo o Josep Renau en l’IVAM.

Relacionats

Jornada ‘Josep Renau i els seus mites’

07 i 08 jun. 2024
AltresConversesVisitesIVAM AlcoiTerritori

Josep Renau: fer l’art operatiu. Dissenyar l’avenir

21 mar. 2024 – 08 set. 2024
ExposicióIVAM Alcoi