Violència i poder

Conferència de Marina Garcés

ConversesIVAM Centre Julio González

Amb motiu de l’exposició Temps Convulsos. Històries i microhistòries en la Col·lecció de l’IVAM, la filòsofa i assagista Marina Garcés imparteix una conferència entorn d’una de les àrees principals de la mostra, “Violència i poder”.

Marina Garcés (Barcelona, 1973) és filòsofa, autora de llibres com Un mundo común, Filosofía inacabada i Fuera de clase. És professora en la Universitat Oberta de Catalunya i participa en diversos projectes col·lectius d’experimentació pedagògica, cultural i social. És impulsora del col·lectiu de pensament crític Espai en Blanc.

L’exposició Temps convulsos és la quarta lectura temàtica que fem de la Col·lecció de l’IVAM en aquests últims anys. En ella més de tres centenars d’obres mostren els canvis més significatius que han succeït des de la Segona Guerra Mundial i que han fet que moltes d’aqueixes idees que semblaven consolidades es qüestionen, provocant que en les nostres vides diàries hagen aparegut sentiments de precarietat i incertesa (econòmica, social i cultural) i sensacions d’inestabilitat (emocional o identitària).

Des del final de la descolonització, a mitjan anys setanta, un doble procés econòmic i geopolític ha contribuït a transformar l’escena mundial en un espai múltiple i obert, de transaccions i d’intercanvis generalitzats, que està repercutint d’una manera molt destacada en tots els aspectes de caràcter sociocultural. Aquesta exposició tracta d’explicar-ho, desbordant els límits cronològics i geogràfics en relacionar obres de diferents èpoques i contextos que, no obstant això, aborden assumptes similars a través de sis grans àrees: Violència i poder, Mons ocults, Duchamp i el món dels objectes, El qüestionament de les imatges, Cossos dissidents i Perifèries urbanes.

Relacionats

Temps convulsos

13 feb. 2019 – 24 mai. 2020
Col·leccióIVAM Centre Julio González