Taller d’artista “La ola y el océano” amb Federico Guzmán

TallersIVAM Centre Julio González

Taller paral·lel a la preparació de l’exposició A la vora del món. Federico Guzmán.

A través del conveni de col·laboració entre l’IVAM i la Universitat Politècnica de València, la Facultat de Belles Arts de Sant Carles ofereix el taller de Federico Guzmán que es planteja en paral·lel a la seua exposició que es presentarà en la galeria 3 de l’IVAM entre l’1 de febrer i el 20 de maig de 2018.

El taller aborda l’acció col·laborativa i la presència conscient a través d’un procés artístic transformador. El treball consisteix en la realització d’un mural col·lectiu que té com a argument “La Ola y el Océano”. Eixint del joc de la perspectiva i la il·lusió figura/fons, veurem com ens pensem l’ona mentre som en realitat l’oceà. Pintarem una forma que desborda els seus propis límits des d’un fons unificat. Abordarem el procés artístic com espai de transformació no-dual. El taller, dirigit a tot tipus d’artistes, proposa compartir quatre dies de pintura en l’IVAM al mateix temps que conversem i posem en comú la nostra experiència creativa.

Com assenyala Federico Guzmán: “pintar tots els dies m’ha donat equilibri i m’ha ensenyat a valorar l’instant creatiu i la connexió amb la font. He arribat a descobrir que una cerca artística personal ens porta més enllà del personal, cap a una perspectiva holística i una mirada lúcida. El secret que he après al pintar és que el procés de realitzar la nostra obra és per tant una realitat meravellosa. No és alguna cosa que hàgem de suportar per a aconseguir un objectiu, sinó allò on la vertadera alegria està esperant al fet que la descobrim.

Qualsevol cerca artística és infinita per la seua pròpia naturalesa. Mai arribem a ser tan bons com podríem ser-ho. La forma artística és sempre més gran que la nostra habilitat o nivell tècnic. El reconeixement d’aquesta certesa pot servir com un despertar, la percepció alliberadora que mai aconseguirem el final del nostre esdevenir artístic. Mentre recorrem el camí de la creació, construïm una relació amb l’esperit del nostre art que contínuament revela nous secrets, a mesura que la nostra capacitat per a entendre-ho s’expandeix.”

Professorat
Federico Guzmán, natural de Sevilla, és artista. Segueix una intuïció a la recerca del Tao: la Unitat de la Forma (que plasma totes les formes, però en si mateixa no té forma). Rebatent l’autoria i la creença en la separació, participa en col·lectius, abordant l’art com a joc, com a activisme i com a camí il·limitat de coneixement i realització. Alguns dels seus projectes recents han sigut: Saltando el Muro de la Vergüenza, Centro de Investigación por la Paz Gernika; La canción del tomaco, MEIAC Badajoz; El otro en desafío, Universidad del Atlántico, Barranquilla. Ha publicat textos com “The Art of Sahrawi Cooking”, en el marc de dOCUMENTA (13), Kassel (con Robin Kahn), o per al llibre “Destrucción y construcción del territorio IV”, de la Universidad Complutense de Madrid.  El seu projecte més recent és Tuiza, en Provincia 53. Arte, territorio y descolonización del Sáhara, MUSAC León.

Directors: Álvaro del los Ángeles i Ricardo Forriols

Cronograma
Dates: del 23 al 26 de gener i 1 de febrer de 2018
Horari: de 10:00 a 14:00
Lloc: IVAM, Galeria 6
Nombre de places: 15
Durada: 20 hores

El taller forma part de l’exposició “A la vora del món, una immersió en el Mediterrani i en les arrels de la nostra cultura”. El taller consta de quatre sessions, del 23 al 26 de gener, plantejades com un procés de diàleg i col·laboració a través del dibuix i la pintura on Federico Guzmán posa en comú la seua experiència i perspectiva creativa. L’última sessió serà un diàleg previ a la inauguració amb l’artista i el comissari de l’exposició l’1 de febrer.

1 Sessió: Dimarts, 23 de gener
Presencia conscient.

2 Sessió: Dimecres, 24 de gener
Llibertat interior.

3 Sessió: Dijous, 25 de gener
Art sense autor.

4 Sessió: Divendres, 26 de gener
Espai de transformació.

5 Sessió: Dijous, 1 de febrer
Xarra prèvia a la inauguració de l’exposició.

Dirigit a
Estudiants de Belles arts, Arquitectura, Disseny, Història, Biologia, Magisteri i Pedagogia i a totes aquelles persones interessades en la creació.

Inscripció i matrícula
Enviar correu electrònic amb les dades personals i escrit de motivació a vcbbaa@upv.es, indicant en l’assumpte: “curso LA OLA Y EL OCÉANO”
Matrícula: 0 euros per a alumnat UPV, Amics de l’IVAM i socis AVVAC; 50 euros per a alumnat extern

Certificats
En finalitzar el curs s’atorgarà un certificat acreditatiu de l’Assistència (havent superat un mínim del 80% de les hores del curs).

Informació
Vicedeganat de Cultura
Facultat de Belles Arts de Sant Carles (Edifici 3N)
Universitat Politècnica València
Camí de Vera, s/n. 46022 VALÈNCIA
Tel. 96 387 72 21
www.upv.es/entidades/bbaa