Recte per a arribar a l’oasi

Una proposta d'Álvaro Porras Soriano, Raúl Hidalgo i Esmeralda Gómez Galera (Programa d'Art i Context)

Art i ContextVisitesIVAM Centre Julio González

Els artistes Raúl Hidalgo, Esmeralda Gómez Galera i Álvaro Porras Soriano (artista del Programa d’Art i Context) plantegen una activitat col·lectiva que adquireix la forma d’una caminada de llarg recorregut (uns 12 km aprox.) pels marges de diferents trams ferroviaris que connecten l’Estació del Nord amb la zona portuària del Grau. D’aquesta manera, el passeig es proposa com una eina per a la relectura psicogeogràfica de la xarxa ferroviària de la ciutat de València.

Al llarg del passeig, es realitzaran una sèrie d’accions i es buscaran diversos “oasis” on detindre’s i reflexionar sobre el context que ens envolta. El reconeixement d’aquests espais heterotòpics ajudarà a entendre l’aparició de nous paisatges potencials on experimentar altres relacions, funcions i possibilitats de coevolució. Aquesta serà una activitat especulativa grupal que convida a deixar-se portar per la intuïció amb una mirada crítica.

Punt de trobada: Sota el rellotge de l’Estació del Nord (Maps)
Hora d’inici: 18.45 h

Punt final: Estació de metro de Natzaret (Maps) [Línia 10 de Metrovalencia] Hora d’arribada: 23.00 h aprox.

Raúl Hidalgo (Alcázar de San Juan, 1980) investiga en l’àmbit d’allò quotidià per a experimentar la fragilitat del cos, la inestabilitat dels materials i la consciència de la naturalesa. Mitjançant instal·lacions, accions i partitures, projecta situacions col·laboratives des de les quals reflexionar sobre la manera en què les relacions, la materialitat i els espais socials tenen el poder d’alterar el nostre comportament i actituds. En última instància, cerca proposar un joc que ens permeta actuar en el nostre present compartit i imaginar el futur que volem.

És artista i investigador. Doctorat en Belles arts per la Universitat de Castella-la Manxa i Postgrau en Comunicació Visual per la Hochschule für Bildende Künste Hamburg (Alemanya). Ha fet treballs site-specific a ciutats com Berlín, Bogotà, Londres, Estocolm, Madrid i Mèxic. Participa en projectes interdisciplinaris amb grups d’investigació-creació internacionals. Ha realitzat estades de creació a la Universitat Nacional de Colòmbia (Bogotà), l’Institut de Belles arts a Ciutat de Mèxic, l’Institut d’Investigació en Art, Disseny i Societat a Porto, entre altres. Ha rebut beques i premis com la Beca d’Arts Plàstiques Marcelino Botín, el Premi Projectes Injuve, l’Ajuda a la investigació, creació i producció del Ministeri de Cultura, així com l’Ajuda de Mobilitat PICE-Acció Cultural Espanya.
http://www.raulhidalgo.net/

Esmeralda Gómez Galera (Tomelloso, 1993) desenvolupa una investigació artística que se centra en la relació entre els cossos i els espais urbans, trobant en l’acció de caminar una eina estètica que permet experimentar el fenomen urbà de manera lúdica i difuminar fronteres materials o simbòliques existents a la ciutat.

És artista i investigadora, entre altres activitats professionals relacionades amb la gestió de l’art contemporani. Es va formar en Belles arts a la UCLM i en Filosofia per la UNED. Màster d’Investigació en Pràctiques Artístiques i Visuals a la UCLM, on actualment desenvolupa una tesi doctoral sobre les estètiques del recorregut i el caminar com a pràctica artística. Ha realitzat proposades site-specific a diferents ciutats com Lisboa, Glasgow, Amsterdam, Berlín, València o Madrid, participat en exposicions i residències, publicat articles d’investigació i impartit conferències o tallers en diferents universitats.
https://esmeraldagomezgalera.com/