Presentes Densos. Entorn de les arts de viure en un planeta ferit

AltresSeminarisVisitesTerritori

En el seu últim llibre, Seguir con el problema, Donna J. Haraway es refereix a l’època contemporània com a un «present dens». És dens, problemàtic, perquè la situació en la qual ens trobem «tots els éssers sobre la Terra» és, a més de delicada, complexa. En cada regió del planeta trobem situacions de mal ecològic en el qual estan implicats molts i diversos agents, que no comparteixen necessàriament un diagnòstic, una posició, un desig o una proposta d’acció envers elles. Com Haraway ens adverteix, és difícil llavors arribar a una solució que resolga el problema, que repare el mal i que alhora pose d’acord a tots els agents involucrats. Seria massa «innocent» per part nostra aspirar a una solució d’aquest tipus, de caràcter definitiu. Haraway ens convida, en canvi, a tornar-nos capaços de donar una resposta responsable i tal vegada parcial als desafiaments i els horrors de l’Antropocè.

Aquest cicle vol recollir aquesta invitació. El seu modest propòsit és que generem un espai en el qual puguem compartir algunes eines per a posar en pràctica la nostra responsabilitat (response-ability). O com diria Anna Tsing, per a aprendre «les arts de viure en un planeta ferit».

El cicle partirà de la situació d’emergència ecològica de l’Albufera de València. En la 2a edició pararem atenció, en particular, als ocells que viuen temporal o permanentment al Parc Natural.

El programa d’activitats d’aquesta edició se cenyeix, llavors, al que ens exigeixen aquests animals. És un programa orientat a l’escolta, que ens convida a escoltar uns éssers que de fet es mostren més amb el seu cant que amb la seua presència. Al llarg del cicle, realitzarem tres jornades d’observació d’ocells, que disposarem en les diferents estacions de l’any; veurem què succeeix amb les seues rutes i corredors migratoris; obtindrem registres sonors i gravarem un «cor de l’alba» durant una de les albes de la pròxima primavera; i aprendrem a rastrejar a les diferents colònies del parc per a conéixer els seus hàbits i poder conviure al costat d’elles amb amabilitat. Les activitats estan coordinades pels treballadors del Parc Natural o per artistes com María Jerez, Kamen Nedev, María del Castillo o Edu Comelles.

Comissariat i coordinat per Miguel Ángel Martínez.

Amb la col·laboració de SEO-Birdlife i Acció Ecologista AGRÓ.

INSCRIPCIONS: aforament complet