Presentació Ana Penyas i Alba Herrero. En una casa

Presentació de l'exposició Ana Penyas i Alba Herrero. En una casa. Genealogia del treball de la llar i de les cures

ConversesIVAM Centre Julio González

Les artistes Alba Herrero (València, 1986) i Ana enyas (València, 1987), presenten al costat de Núria Enguita, directora de l’IVAM i les treballadores de la llar i les cures, Marcela Bahamon i Diana Isabel Cruz, l’exposició Ana Penyas i Alba Herrero. En una casa. Genealogia del treball de la llar i de les cures.

La mostra és una proposta concebuda per les artistes específicament per a la Galeria 3 de l’IVAM que presenta un caràcter híbrid entre la narració gràfica i la investigació social. Posa el focus en el treball de la llar i les cures remunerades, aquells que es duen a terme fora de la casa pròpia, en la intimitat d’una llar aliena, ja siga dins de l’economia formal o informal. Es tracta d’un treball feminitzat i precaritzat, on es reprodueix la construcció social de la seua responsabilitat com una qüestió inherentment femenina. Malgrat la centralitat de les cures per a la sostenibilitat de la vida, aquests han sigut històricament invisibilitzats i desplaçats en àmbits com l’econòmic i el polític, la qual cosa provoca que, encara hui, no ens preguntem col·lectivament com cuidem i com desitjaríem fer-ho.

Ana Penyas i Alba Herrero proposen un recorregut entre l’íntim i el polític. A partir de material d’arxiu i de les experiències de vida de dones de diferents edats i procedències, treballadores de la llar i de les cures la majoria, però també ocupadores, la proposta recorre els canvis temporals, espacials i socials vinculats a aquest treball. Proposa una relectura oberta sobre els models de família i de treball, les trajectòries de la mobilització col·lectiva per a la reivindicació de drets i condicions de treball dignes, i les motivacions i expectatives de vida dels qui fan el treball i els qui el reben. En definitiva, sobre l’organització social de les cures.

Relacionats

Ana Penyas i Alba Herrero. En una casa

11 nov. 2022 – 30 abr. 2023
ExposicióIVAM Centre Julio González