Presentació i inauguració exposició popular

Diàleg entre Pedro G Romero i Nuria Enguita

ConversesIVAM Centre Julio González

Et convidem a acompanyar-nos en la presentació i posterior inauguració de l’exposició popular, una mirada expansiva sobre la col·lecció de l’IVAM.

En la conversa, el comissari Pedro G Romero i la directora de l’IVAM, Nuria *Enguita, ens donaran algunes claus d’aquesta proposta específica per a les Galeries 4 i 5

Què és el popular? El popular no és la fama ni el famós. El popular no són els productes de la cultura de masses. El popular no és el pop. El popular no és l’art del poble, ni la identitat del país, ni els símbols de la nació. El popular no és producte del proletariat ni artesania de les classes treballadores. El popular no és el folklore. El popular no són els tòpics ni els souvenirs per a turistes. El popular no són les llepolies visuals, les mercaderies de tot a un euro, les regalies de la publicitat. El popular camina entre tot això, per davall de tot això, però és una altra cosa. popular és una exposició i és una investigació –ensenyar és una forma de coneixement–, que pretén respondre a aqueixa pregunta.

El popular és una forma d’imaginació, sovint paraules, imatges i coses, que es produeixen mitjançant gestos, accions i festes, de maneres molt diverses. El popular té una naturalesa performativa, plàstica, mòbil, en contínua metamorfosi, més prop del ritual que del monument, litúrgia sense cap teologia.

popular treballa sobre la rica col·lecció de l’IVAM, ampliant el focus sobre determinats aspectes –la música, per exemple–, subratllant llums sobre nombrosos aspectes de la col·lecció –l’imaginari de les classes treballadores– i fent notar les absències –la imaginació *afrodescendiente, per exemple–. popular és un bolcat de l’arxiu IVAM, una espècie de festa de la mirada amb més de 1500 peces en exposició, amb una nova posada en relació de les peces –per exemple, el Xiquet d’Elx ha realitzat cançons a partir de 15 peces de la col·lecció–, desbordant –desbordar és una altra de les qualitats del popular– *genealógicamente el marc del que significa art modern i, alhora, intentant donar unes pautes clares de lectura, una mica a la manera d’aquella Escola Popular de Saviesa Superior de Juan de Mairena, en paraules del bo d’Antonio Machado.

19h presentació i diàleg

20h inauguració i performance tHIS iS nOT vaLENCIA oRange oR caRmEN. A PErfOrmaNCE bY DeLAiNE LE Bas & LiNcOLN CAtO.

Relacionats

popular

05 oct. 2023 – 14 abr. 2024
Col·leccióExposicióIVAM Centre Julio González